Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csökkentették a parkolóház bérleti díjait

Csökkentették az egyetlen nagyváradi parkolóház díjait – erről a megyeszékhely önkormányzati képviselőtestülete döntött csütörtökön megtartott novemberi ülésén.

Ritli László Csongor RMDSZ-es frakcióvezető két javaslattal élt, az egyik az volt, hogy azoknak is járjon a tíz százalékos kedvezmény, akik három hónapra váltanak bérletet, a másik pedig az, hogy a környéken lévő közintézmények, például iskolák dolgozóinak ugyanazt a tarifát kelljen fizetniük, mint a parkolóház környékén lakóknak.

csokkentettek

Ilie Bolojan polgármester válaszában elmondta: az első javaslatot nem támogatja, a kedvezményt azok kapják, akik hosszabb időre (a határozat szerint legalább hat hónapra) váltanak bérletet, a második pedig precedenst teremtene, ugyanakkor az épület amortizációs költségeit is ki kell termelni, tette hozzá.

Ovidiu Mureşan alpolgármester hozzátette, hogy Ritli László Csongor ezt javasolta az adók és illetékek közvitájakor, de így is jelentős az árcsökkenés. A frakcióvezető visszavonta javaslatait, azonban megjegyezte, reméli, hogy ha továbbra sem nő az épület kihasználtsága, akkor legközelebb figyelembe veszik azokat. A polgármester hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy körülbelül hat hónapra–egy évre van szükség ahhoz, hogy a lakosok megszokják egy parkolóház használatát, az elöljáró szerint jövő őszre stabil helyzet lesz az épületben, többek között azért, mert várhatóan a bíróság is visszaköltözik régi helyére.

Ami a díjszabásokat illeti, a havi bérlet árát 65 lejre csökkentették 90 lejről, mindazoknak, akik hat vagy 12 hónapra váltanak bérletet tíz százalék kedvezmény is jár. A környéken lakóknak 40 lejre csökkentették ötven lejről a havi bérlet árát, a kedvezményre ők is azonos időtartam mellett jogosultak. A parkolójegy elvesztéséért továbbra is 15 lejt kell fizetni, de a parkolókártya kibocsátása tíz lejbe kerül majd harminc lej helyett, és a parkolóházra és a fehér parkolóhelyek használatára is feljogosító havi bérlet 90 lejbe kerül. A határozat december 1-től lép életbe.

Fried Noémi Lujza