Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csökkent a munkanélküliek száma

A Bihar Megyei Munkaerő-elhelyezési Ügynökség (AJOFM) igazgatója, Békési Csaba péntek délelőtt foglalta össze az intézmény idén szervezett állásbörzéinek és képzéseinek eredményeit, illetve a munkanélküliek megyei helyzetét.

Békési Csaba

Békési Csaba

Békési Csaba először  arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyében jelentősen csökkent a bejegyzett, munkanélküli segélyt kapó munkanélküliek száma (3090-ről idén november végéig 1700-ra), míg a segélyre nem jogosultak száma nagyjából állandó az előző két évhez képest. Kiemelte továbbá azt, hogy a szociális segítség rendszerében csapdába esett járandóságot nem kapó személyeknek, akik hajlandók munkába állni, az AJOFM egy 500 lej értékű támogatást biztosít, és az első ilyen szerződést éppen pénteken, december 16-án írták alá egy érintettel. A munkanélküliek végzettségét illetően tudni kell, hogy 80 százalékuk alapfokú iskolázottságban részesült, azaz sokuk a tíz osztályt sem végezte el, és mivel a törvény megtiltja, nem is vehetnek részt az AJOFM által szervezett szakképzésekben.

A 2016-ban szervezett általános állásbörzék alkalmával több mint 200 munkára jelentkező jutott álláshoz (76 cég, 1250 jelentkező), a frissen végzettek számára szervezetten pedig 190 jelentkező kapott munkát (72 cég, 1050 jelentkező). A szakképzést szolgáló kurzusok száma idén 32 volt, 648 résztvevővel, akik közül mostanáig 248-an kerültek alkalmazásba. Békési a széles kínálatot felsorakoztató kurzusok közül a fotográfusit emelte ki, mint különlegességet, és közölte, hogy a tanfolyamok 60 százaléka bevezető jellegű volt, 25 százaléka újraképesítés és 15 százaléka a specializálódást szolgálta.

A tájékoztató utolsó felében az AJOFM több, a járandóság nélküli dolgozni vágyók munkavállalását támogató intézkedését is bemutatta. Egyrészt azon alkalmazottak számára, akik hátrányos helyzetű településekről több mint tizenöt kilométert utaznak azért, hogy munkahelyükre eljussanak, besorolási juttatást (primă de încadrare), kilométerenként 0,5 lej útiköltséget biztosítanak 12 hónapon keresztül (maximális összeg 55 lej). Másrészt a berendezkedési támogatást két részletben (a munkavállaláskor és egy év elteltével) a munkahely településére költözők számára biztosítják, 50 kilométeren felüli távolság esetén. Ennek értéke 12 500 lej, illetve a családdal költözőknek 15 500 lej. Azon cégek számára ugyanakkor, amelyek frissen végzetteket és fogyatékkal élőket alkalmaznak, 12 hónapig 900 lejtámogatást utalnak ki.

A foglalkoztatás helyzete a növekedés ellenére nem ad okot az örömre, ahogy Békési fogalmazott, hiszen a legtöbb cég továbbra is munkaerőhiányra panaszkodik, több mint 2000 betöltetlen munkahely található a Bihar megyei piacon, illetve a bejegyzett munkanélküliek száma nem tükrözi a valós helyzetet, azaz azok számát, akik semmilyen adatbázisban nem szerepelnek. Különösen figyelemreméltó kategóriáknak nevezte ugyanakkor a hosszú ideje munkanélküliek, illetve az ún. NEET-munkanélküliek kategóriáit (azok a 16 és 24 év közöttiek, akik nem tanulnak, nem képezik magukat és nem dolgoznak).

Szamos Mariann