Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csökkent a minimális birság

A nagyváradi helyi tanács tegnapi rendkívüli ülésének keretében az önkormányzati képviselők többek közt elfogadták a megyeszékhely új parkolási szabályzatát, melyben az RMDSZ-es Szabó József javaslatára csökkentették a parkolási szabálysértés esetén kiszabható minimális büntetés mértékét.

csokkent1

A parkolási szabályzat eredeti tervezete nemrég elbukott a helyi tanács soros ülésén. Az akkori javaslat szerint 150 lej lett volna a minimális büntetés, aminek a szabálytalanbkodók csak a felét kellett volna kifizessék abban az esetben, ha ezt 48 órán belül teszik meg. A mostani rendkívüli tanácsülésen az előzőhöz képest már eleve csökkentett, 100 lejes bírságot javasolt a polgármester, aki a jegyzőkönyvek postai kiküldésének ötlejes díját is a szabálytalankodókkal kívánta megfizettetni. Az RMDSZ azonban még ebbe sem egyezett bele, és 90 lejes minimális bírságot javasolt. „Mi úgy gondoltuk, hogy a prefektúra és a polgármesteri hivatal vitáját nem az emberekkel kell megfizettetni, és az eddigi 90 lejes minimális birsághoz kell tartani magunkat” – nyilatkozta lapunknak Szabó József, kinek javaslatát tegnap az összes önkormányzati képviselő megszavazta.

A büntetési kvantum tehát 90–500 lej között mozog, az alsó határ csökkentésének jelentőségét azonban az is növeli, hogy a jelenleg használt módszertan szerint a 48 órán belül történő kifizetés esetén azok a szabálytalankodók a minimális büntetés felét kell efizessék, akik egyébként ennél nagyobb büntetést kaptak.

Azt, hogy a törvénytelensége miatt perbe fogott és visszavont előző parkolási szabályzatra kísértetiesen hasonlító jelenlegi szabályzat mennyire jogerős, még az általunk megkérdezett önkormányzati képviselők sem tudták teljes bizonyossággal megmondani. Tény azonban, hogy a polgármester igérete szerint már mától kiküldik büntetéseket osztani az ingatlankezelőség embereit.

Sz. G. T.