Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csokalyon közösségi házzá alakították az egykori felekezeti iskolát

Fényes Elekről (1807–1876), a statisztika első jelentős képviselőjéről (Csokaly szülöttje) nevezték el a nemrégiben felújított egykori református felekezeti iskolát, amely a református templommal egyazon utcában magasodik. Csokalyon már 1760-ban elkezdődött az egyházi iskola működése, bár az eredeti épület ma már nem áll.

A restaurált épület

A restaurált épület

Az emeletes épületet feltehetőleg a 19. század utolsó éveiben építették. Az államosítás után még jó ideig folytatódott benne az oktatás, bár ekkor már nem egyházi iskolaként működött. Miután felépült a faluban az új iskola, gazdátlan maradt az ingatlan. 2005-ben került ismét az egyházközség tulajdonába.

Mindenekelőtt a nyílászárókat cserélték ki a földszinten és az emeleten. Az előbbi épületrészben egykoron két nagy teremben folyt a tanítás. Az ottani belső falak, a mennyezet, a padozat teljes tatarozáson esett át, ajtókat cseréltek, bevezették a központi fűtést. A két terem közötti közfalat kivették, így az egységes belső tér alkalmassá vált keresztelők, eljegyzések és egyéb rendezvények megtartására. Az ehhez szükséges pénzösszeget a magyarországi Bethlen Gábor Alap 600 ezer forinttal támogatta, a 32 ezer lej összköltségű munkálatok hiányzó részét a székelyhídi önkormányzat finanszírozta.

Elbírálásra vár egy újabb pályázatuk, amely az épület teljes felújítását célozza meg, az emeleti részben lévő egykori kántortanítói lakást vendégszobákká alakítják majd át. A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumától várják a segítséget, ahonnan a 15 millió forintos kérelemre remélhetőleg márciusban megérkezik a válasz.

Egy dolog már biztos, megújul a parókia udvarán lévő első világháborús emlékmű is, amit 1940-ben, az alig néhány évig tartó észak-erdélyi magyar uralom idején emeltek. Az emlékhely talapzatának egyik sarka megsüllyedt, a hősök neveit megörökítő márványtáblát is restaurálják. A körülvevő teret térkövekkel borítják, padokat helyeznek ki. A Bethlen Gábor Alaptól erre a célra kapott 1,5 millió forintot legkésőbb augusztusig fel kell használniuk” – áll többek között az Érmelléki Református Egyházmegye honlapján.

S. É.