Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csodát azért ne várjunk

Tegnap kora délután kiderült: a Bihar megyei RMDSZ-nek két szenátora és ugyanennyi képviselője jutott be a parlamentbe. A két szenátori visszaosztással jött ki, ami elég nagy bravúr, de a végeredményt tekintve – mondhatni – mellékes. Az elsődleges eredmények szerint ugyanis a két képviselői és egy szenátori hely biztosra vehető volt, és az, hogy bejött még egy mandátum a felsőházba, már csak hab a tortán.

Országos szinten ugyancsak erősödött az RMDSZ: három mandátummal többet szerzett, mint négy éve, a következő négy évben 21 képviselője és 9 szenátora lesz a parlamentben.

Most az a kérdés, hogy az RMDSZ tartja-e magát ahhoz, amit az utóbbi hetekben hangoztatott: megtartja-e elveit és szem előtt tartja-e a közösség óhaját, legfőképp a napokban várható kormányalakító tárgyalások során. Bár a PSD-nek az ALDE-val kényelmes többsége van, nem zárható ki, hogy „jófejségből” behívják az RDMSZ-t is a kormányba. Nyilván, ha nincs rá feltétlenül szükség, a jelenléte gyakorlatilag súlytalan lehet, kormányszerepe pedig kimerülhet abban, hogy a PSD–ALDE így üzen a kisebbségeknek, hogy „odafigyel” rájuk.

Az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt „összeborulása”, valamint az EMNP távolmaradása a választásoktól meghozta a várt eredményt: az RMDSZ javított, hat százalék fölötti eredményt ért el, de ne feledjük, ahhoz az is kellett, hogy országosan a részvételi arány alacsony volt, ami így kedvezett a szövetségnek.

A PSD túlnyerte magát, a PNL nagyot bukott. Előbbi tagjai már a bársonyszékbe készülnek, míg utóbbi képviselői még a sebeiket nyalogatják, és felelősségvállalás helyett egymásra mutogatnak. Eközben telik az idő, és ha minden jól megy és Klaus Iohannis is eldönti végre, hogy mit akar, maholnap új kormánya alakul Romániának és hivatalba lép a képviselőház és a szenátus.

Hogy számunkra, hétköznapi emberek számára mit tartogat a jövő és az új struktúra? Arra semmiképp se számítsunk, hogy beköszönt az új Kánaán. Vagy ahogy nálunk mondani szokás: csak rosszabb ne legyen!

 Borsi Balázs