Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csodaszer a szódabikarbóna

A régi háztartások természetes tartozéka volt a befőttesüvegben vagy kisebb dobozban őrzött, ezerféleképpen alkalmazható fehér por. Leginkább „libafröccs” néven használta az, aki másnapos volt vagy égett a gyomra.

A háziasszonyok 50–100 évvel ezelőtt is csodaszernek tartották a szódabikarbónát: mosakodásra és kéztisztításra használták akár takarítás vagy csirkepucolás után olyanképpen, hogy a benedvesített kezet enyhén bedörzsölték, mintha csak beszappanozták volna és a bőr tiszta, puha lett tőle. Fogmosáshoz is előszeretettel használták fogkefére szórva, hajmosásnál a fejbőrbe dörzsölve szabadultak meg a korpától, vízbe szórva lágyítja a kemény vizet, izzadásgátlónak és szagtalanítónak is alkalmazták. Zárt terekben elnyeli a zavaró illatokat, semlegesíti a baktériumok által okozott savas anyagokat.

csodaszer 2

 

csodaszer 1

Egészségügyi hatásai sem elhanyagolhatók, ugyanis segít a zsíros ételek utáni puffadáson, gyomorfájdalmakon. Azonnal hat, mint savkötő, oldja a görcsöket, gyorsítja a gyomor kiürülését. Másnaposság ellen is bevethető a már említett „libafröccs” formájában, mert segít a szervezet méregtelenítésében. Sokszor használ vizes paszta alkalmazásával mindenfajta rovarcsípés vagy a bárányhimlő okozta viszketés ellen. A főzővízbe szórva a zöldségek megőrzik élénk színüket, a nehezen emészthető vagy savas hatású ételek könnyebben emészthetővé válnak, a húsok puhábbak lesznek tőle. Természetes és hatásos tisztítószer az egész lakás területén, mosóporhoz keverve eltávolítja a különböző foltokat, nagyon jól fehérít. Hatásosan felveszi a harcot a krónikus baktériumfészkek ellen fertőtlenítésben. Az említett előnyök mellett a gyógyszertárakban beszerezhető szódabikarbónával a környezetet és – nem utolsósorban – a pénztárcánkat is kíméljük.

Győri György