Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Csőbe húzzák” a Páris-patakot

Tegnap másfél órás terepszemlén mutatta be a sajtó képviselőinek Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának műszaki igazgatója, valamint Ovidiu Gavra, a Nagyváradi Vízművek Zrt. igazgatója azokat a korszerűsítési munkálatokat, amik épp a váradi Páris-patak mintegy három kilométeres szakaszán zajlanak.

A Hegyközszáldobágy alatti gyűjtőtó lefolyásától kezdődően a természetes medret igyekeznek megőrizni, és a töltéseket kőburkolattal megerősíteni, a város lakott területeit érintő szakaszon pedig a Kórház utcát (ma Louis Pasteur) keresztező, jelenleg is épülő északi gyorsforgalmi útig nagy átmérőjű csővezetékbe terelik a patakot.

Csobe 1

A munkálatokat a helyi önkormányzat, a vízügyi igazgatóság, illetve a vízművek közösen végzi, s várhatóan idén december elejére be is fejezik a teljes korszerűsítést.

A cél, mint Pásztor elmondta, a több évtizede rendszeresen gondot okozó vízszennyezést és áradásokat megfékezni azzal, hogy a patak egy jelentős szakaszát föld alatti csőrendszerbe vezetik úgy, hogy a várost közvetlenül érintő patakszakaszokat befedik. A befedést követően a szennyvízelvezetést a pataktól különálló csatornázással oldja majd meg a Nagyváradi Vízművek Zrt.

Pásztor Sándor

Pásztor Sándor

Mint Bolojan elmondta, a környékbeli ingatlantulajdonosoktól számtalan reklamáció érkezett a munkálatok miatt, azonban mindössze annyi káruk származhat az ott lakóknak a felújításokból, hogy a patak mentén, s ily módon a vízügyi igazgatóság fennhatósága alá tartozó területen fekvő, amúgy is engedély nélkül létrehozott építményeket (medencék, támfalak, hidak) lebontják. Utólag viszont, a patak e szakaszainak végleges befedésével, a város további zöldövezeteket is nyer.

Pásztor elmondta, még 2010-ben környezettanulmány készült a Páris-patak váradi szakaszának rendbetételéről, azonban csak a tavaly sikerült személyes közbenjárásával is kilobbizni Luxemburgban egy jelentősebb (13,8 millió lejes összértékű) EU-s támogatást, ami által idén május végén elkezdhették kiépíteni az 1,7 kilométer hosszúságú korszerű zárt csatornát, és a nagyjából egy kilométeren szabályozott nyitott medret a patak felső szakaszán.

Tóth Gábor