Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csillagzenészek évzárója

A nagyváradi Csillagocska Református Zeneóvoda kis zenészei, és az itt hangszeren játszani tanuló diákok, zenekarok búcsúztatták kedden a tanévet.

Megtelt szülőkkel a váradréti református templom alagsorában működő óvoda nagyterme. Benedek Árpád zenepedagógus és Márkus Zoltán kórusvezető kiváló hangszeres oktatásának köszönhetően közel két és fél órás, színvonalas zenei produkciókat hallhattak a jelenlévők. A családias hangulatú koncert előtt a Csillagfény kórus népdalfeldolgozásokkal és egyházi művekkel lépett fel, majd a fiatalok klasszikus, könnyű- és népzenével tették változatossá az ünnepséget. Előtte azonban Benedek Árpád köszöntött mindenkit, hangsúlyozva, hogy odafigyelnek a hangszeres oktatásra, ezáltal pedig arra is, hogy a gyermektáncházban élő zene legyen. Véleménye szerint pont az élő zenére való táncoktatás a Bihar megyei régió különlegessége. „Amikor 1992-ben elindult Biharban a táncház-mozgalom, akkor még lemezről szólt a zene. Azóta eltelt néhány év, és büszkék vagyunk rá, hogy jelenleg hátrom olyan zenekar is működik Nagyváradon, amelyek tagjainak nagy részét mi oktattuk a zenére. Ilyen a nemrég alakult Görböc zenekar, valamint a kicsik alkotta Csillagocska, illetve a nagyobbakból összeállt, szintén Csillagocska nevet viselő zenekarok” – fogalmazott Benedek Árpád, hozzátéve, hogy a kezdetekkor, az egyetemistákból létrejött Komló népi zenekarban mindenki olyan hangszeren játszott, amin tudott. „Olyanok voltunk, mint a brémai muzsikusok. Sajnos az egyetem véget ért, és mindenki szétszéledt, hazautazott, így a zenekar sem lett hosszú életű” – emlékezett vissza a zenepedagógus. Ezután kezdtek el gyerekekkel foglalkozni, és ennek a zenei oktatásnak az eredményéből kaptak ízelítőt a szülők. Vonós hangszereken, zongorán, gitáron játszottak a gyerekek a fentebb felsorolt három stílusban, de klasszikus és népzene is keveredett egy-egy műben. Népdalok is felcsendültek.

A koncert végén az összes, tanévet búcsúztató ifjú hangszert ragadott, és egy közös produkcióval örvendeztették meg a jelenlévőket.

Sükösd T. Krisztina