Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Csillagozni készülünk király udvarába…”

Ezzel a mottóval indultunk útnak ismét a szalárdi Pitypang Néptánccsoporttal, hogy az adventi időszakban köszöntsük a település lakóit, népies betlehemes játékunkkal, hirdetve a karácsonyi örömhírt. Az idén is folytatjuk ezt a hagyományőrző tevékenységet, bejárva a községet és különböző intézményekben és a környező településeken népszerűsítve a betlehemezést, azt a népszokást, ami ősi magyar kultúránk része, a közösségi kultúra része, ezen kívül fontos néprajzi elemek, az egyházi dallamok és az irodalmi nyelvezet megőrzője.

csillagozni (5)

Már harmadízben kapcsolódtunk be a betlehemezéssel egy pályázati programba, a SzékelyKapuk-ZöldKapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékba, melynek szervezője és támogatója a Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány.

Az előadásunk egy drámajáték, egy harminc perces derűs, népies, karácsonyi betlehemes játék, amely népi tánccal, népdalokkal és népies hangszereléssel van fűszerezve. Mind a harminc táncosunk részt vesz az előadásban, óvodáskortól tizenöt éves korig, nagy odaadással készültek és bújtak a különböző betlehemes szerepekbe. A betlehemezés a bibliai üzenet dramatikus megfogalmazása, ami mindig az adott kor embere számára közvetíti az eredeti üzenetet, Jézus születésének örömét. Ezt az üzenetet megpróbáljuk teljes odaadással közvetíteni Szalárd község lakóinak.

A készülődést már hetekkel a bemutatás előtt elkezdtük. Jelmezeket, díszletet, kellékeket készítettünk, népi énekeket és táncokat tanultunk, amelyeket népi hangszerekkel színesítve adunk elő. A táncok tanulásában segítséget kaptunk Szerefi Ilonától, akinek ezúton is köszönjük munkáját.

csillagozni (1)

Nagy munka előzte meg az előadásokat. Sok.sok próbával töltött óra, koncentráció, fegyelem, figyelem kellett. Nagy dolog ez a mai gyereknek, amikor a felületesség, az értéktelenség, a „gyorsan, hamar, könnyen kapjam” dolgok a népszerűek, nem a koncentrációt, gondolkodást, türelmet, kitartást igénybe vevő, izzasztó próbák, amelyek eredményeket mutatnak fel, méltóságot , tartást, erkölcsi értéket nyújtanak gyereknek, felnőttnek egyaránt.

Saját épülésünkre, környezetünk örömére adjuk elő pásztorjátékunkat, amit megpróbálunk átörökíteni a jövő generáció számára. Fontosnak tartom, tartjuk a csoport tagjaival, a kedves szülőkkel, kollégákkal, akik részt vesznek ebben a nemes feladatban, hogy a hagyományőrzés az életünk részévé váljon. Ennek a fiatal nemzedéknek a hangján és táncán, életre kell a hagyomány. Gyarapodnak szellemi, lelki és erkölcsi értékek terén. A hagyományőrzés együtt jár az alázatossággal és a szerénységgel, Közös érdekünk, hogy ezek a fiatalok olyan tartalmas életet éljenek, nevelődjenek, fejlődjenek, akiknek emberi tartása a jövőben követendő példa legyen. Köszönöm a kedves kollégáknak, kedves szülőknek, tiszteletes uraknak, mindenkinek, akik ugyanezt az értéket képviselik, hogy segítségünkre vannak, ebben a nemes feladatban.

Kedves szalárdiak! Mindenkit szeretnénk köszönteni, örömet hozni, áldást kérni.

Tiszteljenek meg bennünket azzal, hogy megnézték, megnézik előadásunkat december 10-én, ma a szentmirei iskolában 12 órától, 12-én, szombaton a nagyváradi várban 16.30-tól, december 13-án, vasárnap a szalárdi református templomban 10.30-tól, 16-án, szerdán a szalárdi iskola I. B. osztályának termében 16 órától, 17-én, csütörtökön a hodosi iskolában és templomban 18 órától, 20-án, vasárnap a szentimrei templomban 15 órától, valamint üzletekben, cégeknél, orvosi rendelőben az intézményvezetőkkel egyeztetett időpontokba Gyönyörködjenek gyermekeikben, mert táncolni, énekelni nagy öröm, és ha ez még  együtt jár Jézus születésének hirdetésével, hitünk gyakorlásával, az felemelő érzés mindannyiunk számára.

Kőrösi Mária tanítónő, a Pitypang Néptánccsoport vezetője