Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csíksomlyóról hazafelé, Érmihályfalván át

A hagyományokhoz híven ebben az esztendőben is ünnepi fogadtatásban részesítették az érmihályfalvi vasútállomáson áthaladó, hazafelé tartó zarándokvonatokat. Idén két ilyen vonat is áthaladt a pályaudvaron, az egyik pünkösdvasárnap-a Boldogasszony Zarándokvonat -a másik pünkösdhétfőn-az Össznemzeti Zarándokvonatnak nevezett szerelvény, azaz a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz egyesített szerelvénye.

csiksomlyorol

A hazafelé tartó vonatok fogadásán az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács helyi szervezete mellett számos helybéli nemzeti érzelmű ember sorakozott fel köszönteni nemzettársaikat, mielőtt a szerelvények kigördültek volna a nyírábrányi határátkelő felé.

A Szentlélek ünnepén a zarándokvonatok mintegy 30 percet álltak a kisváros vasútállomásán, ahol a nemzeti, a székely, a partiumi zászlók mellett vitézi  és egyéb történelmi lobogók lengtek a pályaudvari peronon, illetve a vonatablakokból. A várakozás ideje alatt mindkét napon népdalok, szűzmáriás templomi énekek szóltak, végezetül pedig a hagyományokhoz híven a magyar, illetve a székely Himnusz is elhangzott.

A vendégszeretet és a nemzeti összetartozás jegyében virággal, friss vízzel és több kosár pogácsával kínálták mindkét szerelvény zarándokait.

A város elöljárói nem vettek részt az eseményen.

Az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája