Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csendesnap és ünnepi istentisztelet a Lorántffyban

Április 13-án, nagycsütörtökön csendes napot tartott a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, amely alatt lelkészek szolgáltak az iskola osztályaiban.

csendesnap 3

A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium húsvéti ünnepi istentisztelettel egybekötött csendes napot tartott tegnap 9 órától. A délelőtt hagyományos iskolai programjai három órára csökkentek, és felkészüléssel teltek a 12 órakor megtartott közös úrvacsorával egybekötött ünnepi istentiszteletre a nagyvárad-olaszi templomban.

csendesnap 4

A templom szószékéről Veres Kovács Attila parókus lelkész szólt a diákokhoz, a Lukács evangéliuma szerint való utolsó vacsora történetére építve a prédikációt. Az Ó-és Újszövetség asztalközösségeiről beszélt, amelyek mindkét szentírásban a jövő lelki üzenetét közvetítették. Az Ószövetségben a húsvéti asztal az emlékezés asztala, amelyet a zsidók Egyiptomból való szabadulásuk emlékére terítenek meg savanyú, keserű és ízetlen ételekkel, a szenvedés évszázadait felidézve, míg az Újszövetségben Jézus nem szakít ezzel a hagyománnyal, hanem átmenetet képezve a családi asztal köré hívja a tanítványait is, akiket testvéreimnek nevez, és ez az asztal neki köszönhetően a keresztény templom közepébe költözik. „Ily módon ez az asztal az üdvözülés helye lesz, a jövő emlékezetévé, az örök élet ígéretévé válik.”- fejezte be gondolatsorát a lelkész.

Az istentiszteletet az iskolakórus dalai kísérték, az úrvacsoravételt követően pedig a diákok és tanáraik visszavonultak az iskolába, majd egy a megszokottnál rövidebb nap végén, hazamentek.

Szamos Mariann