Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csendes gyülekezés a kutyákért

 A nagyváradi Agility Sportklub vezetői a vársáncban vasánap délelőtt csendes gyülekezést szerveztek, mivel megelégelték a helyi rendőrségnek a kutyatartókkal szemben tanúsított sorozatos túlkapásait, illetve azokat a be nem tartott ígéreteket, amelyeket a városháza illetékesei tettek a kutyakiképzéssel foglalkozó klub helyzetének rendezésére. Mint azt a klub vezetői, Andrási László és Andrási Babi elmondták, a városháziak ez év január elsején tetették ki székhelyéről a több mint egy évtizede a vársáncban működő klubot, anélkül hogy erről előzőleg értesítették volna őket. „Egyszer csak megjelentek buldózerekkel, rendőrökkel és kitettek minket” – mondta el Andrási Babi.

Csendes (2)

Andrási Babi

A nagyvárdi Agility Sportklub sok évvel ezelőtt elsőként honosította meg Romániában a nyugaton divatos agility nevű sportágat, amelyben a gazdák akadálypályán vezetik végig kutyáikat, érintkezés és póráz nélkül, kizárólag kézjelekkel irányítva az ebeket, amelyek élvezetből futnak. A klub fennállása óta számos magyarországi és nemzetközi versenyen bizonyított, többek közt világbajnokságokon való sikeres szerepléssel öregbítette Románia, illetve Nagyvárad hírnevét. A hivatalos indoklás szerint azért költöztették ki székhelyéről a neves klubot, mert a városháza egy magánszemélynek adta el az érintett területet. Tette mindezt úgy, hogy a klubnak 2016-ig érvényes szerződése volt a várossal, és anélkül, hogy cserébe más területet biztosítottak volna a tevékenység folytatására.

Csendes (1)

A klub néhány tagja improvizált akadályokkal apró ízelítőt is adott a kutyák képességeiből

Az országban egyedülálló klub így lassan szétzilálódott, az egykori tagok pedig igyekeznek lehetőségük szerint félreeső, kevésbé forgalmas zöldövezetekben folytatni kutyáik kiképzését, továbbvinni a megkezdett munkát. Emiatt pedig – a nagyváradi kutyatartók zömével egyetemben – ki vannak téve a helyi rendőrség folyamatos zaklatásának, büntetéseinek. A legutóbbi túlkapás múlt héten szerdán történt, amikor a vársáncban sétáló három kutyatulajdonos megregulázására öt rendőrautóval szálltak ki a helyi rendőrség munkatársai, és többek közt egy Bichon gazdáját is megbüntették, amiért kutyája nem viselt szájkosarat.

Csendes (3)

 

Az ehhez hasonló tevékenységek ellen tiltakozott a vársáncban tegnap összegyűlt mintegy félszáz kutyatulajdonos és a klub vezetői, akik kutyakiképzésre használható területet és tisztességes bánásmódot követeltek.

Sz. G. T.