Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csendben születik az élet

A nagyváradi Posticum Kulturális és Ifjúsági Központ érdekesnek ígérkezõ eseménysornak ad otthont november elején. November 8-án 18 órakor nyilvános könyvbemutató és dedikáció lesz. (A részvétel ingyenes.) November 8–10. között szemlélõdõ lelkigyakorlat lesz Mustó Péter jezsuita atya vezetésével. (A lelkigyakorlatokon való részvétel és a teljes ellátás ezeken a napokon 35 euróba kerül.) Ezzel kapcsolatban az info@posticum.ro e-mail címen, illetve a 0744/504-051-es telefonszámon lehet érdeklõdni. Jelentkezési határidõ: november 2.
A könyvbemutatón Mustó Péter Csendben születik az élet – A belsõ ima tapasztalatairól címû kötetét ismerhetik meg az érdeklõdõk. Mustó Péter 1935-ben született Derecskén. 1945 és 1991 között külföldön élt. 1953-ban lépett be a jezsuita rendbe. Érdeklõdése a II. vatikáni zsinat szellemében a más vallásúak, a másként gondolkodók és a jóléti társadalom sérültjei felé fordult. 1979 és 1991 között Dél-Amerikában, Bogota egyik szegénynegyedében dolgozott. A rendszerváltás óta Magyarországon vezet meditációs lelkigyakorlatokat. Imádkozni tanít.
Július 12-én a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki a magyar állam Jálics Ferenc és Mustó Péter jezsuita atyákat a lelkigyakorlatos kultúra megteremtéséért.
A „meditációs ima”, „keresztény meditáció”, „belsõ ima” – olyan szókapcsolatok ezek, amelyeknek már említése is sokakból azonnali félelmet, dühöt és ellenállást vált ki. Félelmet az eretnekségtõl, dühöt a kereszténység elárulóival szemben. Hiszen Jézus Krisztus az egyetlen megváltó, nincs szükség úgymond a keleti vallások szinkretista beszivárgására. A tapasztalat hatására azonban felismerhetjük: a meditáció nem az ördögtõl való. Sokkal inkább a keresztény ima- és lelkiélet elmélyülésének, egész egzisztenciánk Istennel való egyesülésének útja. Olyan ösvény, amely keskeny és meredek, viszont az Életre vezet.
A keleti egyház szerzeteseinek imája, „a szív imája”, a „Jézus-ima” is ugyanarról szól.
Azok számára, akik félre tudják tenni negatív elõítéleteiket, Mustó Péter jezsuita atya könyve új távlatokat nyithat.
A szerzõ „útitárs”, egyúttal azonban avatott vezetõ is. Könyvének olvasása üdítõ, életadó, megtisztító élmény. Meghívás az önmagunktól való szabadságra, a radikális Isten felé fordulásra.
Az elkövetkezõkben a Posticum egy szemlélõdõ, meditatív utat szeretne járni. Nem akar senkinek a kezébe készen gyártott válaszokat, „programokat” adni, hanem csupán a külsõ feltételeit teremti meg annak, hogy minden egyes ember a saját útját járhassa, a saját érzéseit érezhesse, a saját gondolatait gondolhassa.
A Posticum ezt az utat próbálja követni: egyszerûen azért, mert egyedül ez a szellemileg-lelkileg nagykorú, szabad és felelõs emberhez méltó.

csendben 1