Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csemeteültetési rekord született

Március 15.–április 15. között zajlik a hazai erdőgazdálkodásban az erdőtelepítések és csemeteültetési kampányok zöme. Míg a tölgyes régióban az erdő megújítása már március elején elkezdődött, a hegyvidéki lucfenyvesekben ez egész május elejéig elhúzódhat.

csemeteultetesi

Ennek az eseménynek az apropóján már a 2008-ban megalkotott román erdőtörvény is arra bátorítja az erdészeket, hogy ebben a periódusban fordítsanak nagyobb figyelmet az erdők közjóléti szerepére, valamint fektessenek hangsúlyt az erdei iskolára, az ökológiai nevelésre, a felvilágosításra és a közönségkapcsolatokra egyaránt. Ezért és annak a felismerésnek a szükségességéből, hogy a civil társadalom hiteles képet kapjon az erdők helyzetéről, egyre több lehetőség adódik a természet védelmét fontosnak tartó civilek és a média képviselőinek az aktív részvételre. Ilyen alkalmakkor egyrészt tevékenyen bekapcsolódhatnak az érdeklődők, másrészt olyan szakemberek társaságában tölthetnek el kis időt, akik szívesen mesélnek munkájukról, mutatnak példát és tesznek javaslatokat is.

Március 25. az erdők romániai nemzeti napja (február 28-án szavazta meg a parlament). Ez alkalomból a brassói székhelyű Az erdők barátai civil szervezet az Erdőőrséggel (GF), a Román Erdőgazdálkodók Szövetségével (AP), a Román Állami Erdőgazdasággal (RNP), valamint a Vízügyi és Erdészeti Minisztériummal partnerségben március 24-én, pénteken nagyszabású erdőültetési kampányt rendezett, melynek céljai között szerepelt a tavalyi nemzeti rekord megdöntése (egy nap alatt egymillió facsemetét ültetettek el) 1,2 millió csemetével.

A székelyudvarhelyi akcióban részt vett a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatal, három helyszínen mintegy 5050 csemetét sikerült elültetni 18 erdészeti személyzet, 30 civil és a Marin Preda Székelyudvarhelyi Elméleti Líceum 16 diákjának a közreműködésével. A napot bográcsozással zárták. A Homoródi Erdészeti Hivatal két helyszínen mintegy 4900 csemetét ültetett el 34 erdészeti személyzet és 30 civil részvételével. A napot itt is bográcsozással zárták. A Székelyudverhelyi Magánerdészet nyolc helyszínen 10 500 csemetét ültetett 15 erdész és 85 civil közreműködésével.

Kádár Tibor Sándor,
erdőmérnök