Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Cseke Attilát választották meg a megyei RMDSZ elnökének

Szerdán a Nagyváradi Filharmónia nagytermében rendkívüli küldöttgyűlést tartott a Bihar megyei RMDSZ. Megválasztották a szervezet új elnökét, Cseke Attilát.

Kelemen Hunor is megjelent a megyei elnökválasztáson

Kelemen Hunor is megjelent a megyei elnökválasztáson

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a maga és a szövetség nevében megköszönte Kiss Sándor előző megyei elnök munkáját. Mint mondta, Kiss Sándor nehéz időszakban vette át a szövetség vezetését, és elérte, hogy annak erős hangja legyen a szervezeten belül és az országos politikában is. Kelemen Hunor azt is hozzátette: az elnökválasztásra is nehéz időszakban került sor, mert napjainkra az emberek kiábrándultak a politikából és az intézményekből. Az új elnök egyik legnagyobb feladata, hogy elmondja az embereknek: a politika értük van, „Cseke Attila pedig a legmegfelelőbb arra, hogy csapatot alkosson maga köré, és visszaszerezze a bizalmat”. „Az arányos képviseletről nem szabad lemondani, főleg abban az időszakban nem, amikor Románia száz éves ünnepre készül, meg kell mutatni, hogy Erdélyben, Bánságban és Partiumban is van erős magyar képviselet”, szögezte le az RMDSZ elnöke.

„Kötelességemnek éreztem, hogy felvegyem a kesztyűt, hogy felvállaljam ezt a közszolgálatot. Kell valaki aki képviseli a helyi magyarság érdekeit. Nagy és szép feladat ez.” – idézete Cseke Attila elhunyt édesapját, Cseke Sándor egykori margittai alpolgármestert aki egy 1996-ban megjelent interjúban fogalmazott így. Cseke Attila leszögezte: aktív elnöke lesz az RMDSZ-nek, és arra is felhívta a figyelmet: egy időszak véget ért az RMDSZ életében. A szövetségben mindenkinek van helye, aki a magyar közösség ügyét akarja szolgálni, a román pártokkal való viszonyban pedig a bihari magyarok érdekeit képviselik majd. Cseke Attila beszédének a végén Grosics Gyulát idézte: „A játékosok még véletlenül se higgyék azt, hogy ők tisztelik meg a közönséget, hanem éppen fordítva. A játékos érezze magát megtisztelve, hogy egy nemzet színeit képviselheti a nagyvilágban. Ez egy íratlan törvénye a közösség képviseletének, és ez nemcsak a sportra, hanem a világon minden másra igaz.”

Cseke Attila (állva, a pulpitusnál) a Bihar megyei RMDSZ új elnöke

Cseke Attila (állva, a pulpitusnál) a Bihar megyei RMDSZ új elnöke

Az elnökjelölt beszéde után kiosztották a 223 szavazólapot, majd a szavazatok összeszámlálása után kiderült, a küldöttek 214 szavazatot adtak le, 207-en támogatták Cseke Attila megválasztását, 7-en ellene szavaztak, 9-en pedig nem voksoltak.

A szavazatszámlás alatt Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke többek között a hétvégén megtartandó Fekete-Körös Völgyi Magyar Napok kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a parlamenti bejutást garantáló ötszázalékos küszöb eléréséhez mindenkinek a szavazatára szükség lesz december 11-én a parlamenti választásokon. Átadta annak Szent László-szobornak is a makettjét, melyet a következő évi, ötödik magyar napok keretében állítanak fel Magyarremetén.

Szabó Ödön ugyanakkor bejelentette: az augusztus 31-ei határidőig Biró Rozália, Cseke Attila és jómaga jelezte, hogy indulnak a parlamenti választáson. A küldöttgyűlés végén Biró Rozália szenátor kívánt erőt és kitartást Cseke Attilának az előtte álló úthoz, és arra kérte a jelenlévőket, hogy a következő időszakban bátran mondják el másoknak is, hogy szükség van rájuk az érdekképviseletben, mert ez róluk is szól. Meg kell szólítani azokat a magyar embereket, akik eddig valamilyen okból nem voltak mellettük, mondta a szenátor.

Fried Noémi Lujza