Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Cseh karmester, cseh szimfóniával

A filharmónia Tavaszi Fesztiváljának sűrű programjáról egyre több szót ejtünk, ma este viszont tényleg egy több szempontból is különleges szimfonikus hangversenyre várják a közönséget – tudtuk meg a zeneintézmény tegnapi sajtótájékoztatóján, ahol bemutatták Ondřej Vrabec (sz. 1979) cseh karmestert, a ma esti koncert dirigensét. A szintén fellépő japán szólista zongorista hölgy, Jaszuko Miki, sajnos ekkor még nem érkezett meg, hogy személyesen is bemutatkozhasson a média képviselőinek.

Ondřej Vrabec és Ciprian Marinescu

Ondřej Vrabec és Ciprian Marinescu

Amint azt Ciprian Marinescu fesztiválszervező elmondta, Ondřejjel régi barátok és kollégák, ennek nyomán jár most először Romániában a fiatal karmester, aki jelenleg a prágai Cseh Filharmonikusoknál nemcsak aktív dirigens, de alapszakmájából eredően az említett elsőszámú cseh zenekar szólókürtöse is. Ondřej rendkívül lelkes a nagyváradi koncertfelkérés okán, és megragadva az alkalmat természetesen hazája egy híres sarjának, Antonín Dvořáknak népszerű és nagyívű, rendkívül pezsgő dinamikájú VIII., G-dúr szimfóniáját választotta műsora második felére.

Jaszuko Mikiről Ciprian mesélt néhány szót röviden. A ma este Beethoven 5. zongoraversenyét – a zongorairodalom „koronázatlan császárát” – játszó hölgy sokfelé koncertezik, és több főiskolán is tanít hazájában. Ciprian Beethoven úgynevezett Hármasversenyének egyik előadásán figyelt fel először Miki kiváló zongorajátékára, és ennek nyomán született ismeretségük, s részben a mostani repertoárválasztás is.

Hangverseny tehát ma este 19 órakor a filharmóniában.

Tóth Gábor