Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Cseh és japán vendégek a filharmóniában

Az idei esztendő immár hatodik alkalommal megszervezett Tavaszi fesztiváljának utolsó szimfonikus hangversenyét hallhatja ma este 19 órától a nagyváradi közönség az Állami Filharmónia Enescu–Bartók termében.

A két vendégművész Tódor Alberttel (középen), a filharmónia vezetőjével

A két vendégművész Tódor Alberttel (középen), a filharmónia vezetőjével

A program igen színes: Johannes Brahms (1833-1897) német zeneszerző Akadémiai nyitányát, op. 80., a francia Charles Camille Saint-Saëns (1835–1921) 3., h-moll hegedűversenyét, op. 66 és a cseh komponista és hegedűművész, Josef Suk (1874–1935) Tündérmeséjét, a Raduz és Mahulena című szvitjéből, op. 16. adják elő a fellépő művészek.

Az este karmestere a fiatal Ondřej Vrabec, a Cseh Filharmónia dirigense és kürtművésze, és hegedűn játssza el kedvenc darabját a 18 éves Haruna Hosokawa, Ciprian Marinescu tanítványa, akit az édesanyja kísért el Nagyváradra, immár harmadik alkalommal. Vrabec egyéni választásának köszönhető Saint-Saëns hegedűversenye, és Suk bemutatkozása is, akinek művei Csehország határain kívül kevésbé vagy egyáltalán nem ismertek, viszont számára Dvořák alkotásainál is kedvesebbek.

Szamos Mariann