Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csapdában a hivatásos sofőrök

Manapság nehéz olyan munkahelyet találni, ahol megbecsülik a munkaerőt, vagy ahol nem fenyegeti alkalmazottját a tulajdonos azzal: „hogyha nem tetszik a meló, akkor mehetsz, lesz a helyedre akár több tucatnyi jelentkező is!” Sokszor a rossz munkakörülmények, munkafeltételek, kifizetetlen túlóráztatás ellenére is arra kényszerülnek az alkalmazottak, hogy tűrjenek, hallgassanak, ne szegüljenek szembe a cégtulajdonossal, mert különben egyik napról a másikra az utcán találhatják magukat.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Hasonló panasszal fordult hozzánk több olvasónk is a közelmúltban, névtelenséget kértek, mert féltik a munkahelyüket. Mindannyian sofőrként dolgoznak, és mind a megyében, mind az országban árut szállítanak. A legfőbb gondjuk az, hogy műszakilag rossz állapotban lévő járművel indítják őket útnak, például hibás a reflektor, a féklámpa, a kerék felfüggesztése vagy éppen a motor mondja fel a szolgálatot. De arra is volt példa, hogy a megyei utakra kötelező útadó (rovinieta) nem volt kifizetve a cégautóra. Minden esetben a sofőrt bírságolta meg a közúti rendőrség, és a tulajdonos be is hajtotta rajtuk az összeget, amely néha több száz lejre rúgott, így részletekben vonta le az amúgy sem magas fizetésükből. „Egy év alatt kb. 1000–1200 lej bírság gyűlt össze, amit az én zsebemből vettek ki azzal, hogy bármi történik az autóval, én vagyok miatta a hibás. A lámpák nem úgy működnek, mint ahogy kéne, az autók nincsenek tökéletes műszaki állapotban, sőt, nem is akarják megjavíttatni azokat, mert ugye pénzbe kerülne, viszont megpakolni megpakolják úgy a rakteret, hogy emiatt sokkal hamarabb tönkremennek, és pont úgy viselkednek velünk, mintha mi, sofőrök lennénk emiatt a hibásak. Tehát a túlterheltség meg a rossz útviszonyok tönkreteszik az autót, ami a munkáltatót nem nagyon érdekli. Mindent a sofőrre kennek, pedig nem a mi hibánk kéne hogy legyen. Már úgy is jártam, hogy az országúton kiesett a kocsi hátsó kereke, és a szemközti sávra repült. Szerencsére nem jött senki szemből, így nem történt baleset. Az útadó kifizetése mellett a kötelező biztosítással, a műszaki vizsgával pedig külön embernek kéne foglalkoznia” – összegezte problémáit az egyik panaszosunk.

Az áruszállító sofőröknek a parkolóhely hiánya is gyakran komoly gondot okoz Fotó: Csikos Rolland

Az áruszállító sofőröknek a parkolóhely hiánya is gyakran komoly gondot okoz
Fotó: Csikos Rolland

A Bihar Megyei Közlekedésrendészet főparancsnoka, Dorin Sava elmondása szerint sajnos a törvények olyan rosszak, hogy a felelősséget ilyen esetekben mindig a sofőrre hárítják. „Az igazság valahol középen van, ugyanis mind a munkáltató, mind a sofőr hibája, ha műszakilag nem megfelelő autót használnak” – fogalmazott Sava. Mint hozzáfűzte, egyértelműen a munkáltatóé lenne a felelősség, de a jelenlegi törvény szerint ez a sofőrre hárul, mivel neki kellene ellenőriznie, milyen járművet vezet. Azonban az állásával játszhat, ha visszautasítja a munkát, mert a munkáltató könnyen talál más alkalmazottat a helyére, s ezzel sakkban tartja a munkáját féltő sofőrt, aki inkább vállalja a rizikót. Sava Azonban hozzátette, hogy a kötelező biztosítás és az útadó kifizetése miatt a gépkocsi tulajdonosát, jelen esetben a céget terheli a felelősség, így az ezért kifizetendő pénzbírságot nem a sofőrnek kell állnia. Amennyiben a munkáltató ezt is a sofőrrel fizetteti ki, az már tulajdonos túlkapása.

Alina Dinu rendőrségi szóvivő hangsúlyozta, hogy több olyan esetről is tud, amikor a munkáltatónak és az alkalmazottnak sikerült kompromisszumot kötniük, hogy fele-fele arányban állják a büntetés törlesztését.

Sükösd T. Krisztina