Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Családi és párkapcsolati szerepekről a PKE-n

Dr. Balogh Klára, a Magyar Családterápiás Egyesület elnöke, család- és pszichoterapeuta (képünkön) tartott előadást A nő és a férfi felelőssége és lehetősége a párkapcsolati, illetve családi életciklusokban címmel szerda délután a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

A PKE Alumni-programjának Képezd magad rendezvénysorozata keretében sorra került nyitott programon bárki részt vehetett, és kérdésekkel fordulhatott az előadó szakemberhez. Amint azt tapasztaltuk, sok fiatalt vonzott az előadás, köztük nemcsak egyetemistákat, de pszichológusokat, tanárokat, és szerencsére gyakorló fiatal családosokat is. Ez nem lehetett véletlen, hiszen az Erdélyben is sokfelé ismert előadó hölgy kiváló szakavatottsággal és számos gyakorlati esettanulmánnyal járta körül a párválasztástól a párkapcsolatban való együttélés nehézségének leküzdéséig a mindannyiunk életét nap mint nap érintő témát, élesen rávilágítva sok probléma gyökerére, ugyanakkor hasznos, egyben építő tanácsokat, megoldásokat is adva minden generáció számára sokszor válságba, zsákutcába jutott párkapcsolatainknak a fejlődés, illetve továbblépés útjára való terelésében.

Csaladi

A kétpólusú férfi-nő kapcsolat léte önmagában olyan csoda, az isteni teremtés ajándéka számunkra – mondta az előadó, s ami azért létezik, hogy folyamatosan tanulhassunk belőle egymástól, és fejlődhessünk. Életkorunk előrehaladtával folyamatosan változik a kapcsolatunkban, illetve családunkban betöltött szerepünk, ugyanakkor egyre összetettebbé válnak egymáshoz való viszonyaink. Ezzel együtt párkapcsolati, családi szerepvállalásunk is fokozatosan alakul át, amit senkinek sem könnyű megélni, de a lényeg, hogy mindig nyitottnak kell maradnunk a változás és továbblépés elfogadására, saját magunk és kapcsolataink fejlődésének, fejlesztésének érdekében. Sokszor nem könnyű átélni például a változó korral jelentkező problémákat, „nem mindegy, hogy a változás korából változás vagy kór lesz”, tette még hozzá az előadó, külön bírálva azt, hogy mindezt ma már sokan csak a hormonokra fogják, holott egy egészséges családi közegben mindig találhatunk támaszt és gyógyírt, például az idősebb generáció tapasztalataira, tanácsaira támaszkodva.

Szó esett még a családi szerepvállalás azon buktatóiról is, amikor egyszerűen túlvállaljuk (családfenntartó, anya stb.) szerepünket, és a sok tehertől „nem marad kezünk, hogy egymást megöleljük” – mondta még Balogh Klára. Az előadó jó tanácsait még bőven sorolhatnánk. A szerdán hallottak alapján minden hallgatója találhatott magának bölcs eligazítást.

Tóth Gábor