Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csak a templomkerítést koszorúzhatták meg

Szent István napi ünnepi zarándoklatot tartott bihari civilek egy csoportja augusztus huszadikán. A nemzeti értékeiket ápolni vágyó baráti társaság Nagyvárad főterén, a valamikori országzászló helyén emlékezett keresztény államalapításunkra s az új kenyér ünnepére. Innen Hegyközpályiba mentek át, ahol tisztelegtek az egykori magyar kormányzóhelyettes, Horthy István emléke előtt, aki 1942. augusztus 20-án távozott az élők sorából. Ezt követően a zarándoklat résztvevői ellátogattak a bihari Szent István szoborhoz. Ez a része a zarándoklatnak azonban nem sikerült zökkenőmentesre, tudtuk meg a résztvevőktől, ugyanis a helyi lelkész, a zarándokok elmondása szerint, nem engedte meg, hogy a templomkertben levő szobor talapzatához helyezzék el a váradi magyarok koszorújukat, noha erre engedélyt kértek a zarándoklat megszervezésével foglalkozó civil szervezetek. A Szent István szobor talapzatára szánt koszorú így a templomkert kerítésére került.

csak 2

csak a keritest1

A váradi zarándokcsapat a megkoszorúzott templomkerítésnél

Az eset kapcsán megkerestük a bihari római katolikus lelkészt, Szabó Ervin atyát is és megkérdeztük, miért nem engedte meg, hogy a váradi civilek elhelyezzék koszorújukat a templomkertben levő Szent István szobornál? Ez a mostani eset, amúgy nem az első feszültségeket okozó megemlékezés ott, ugyanis mint megtudtuk, már több alkalommal előfordult, hogy a háttérben feszülő pártellentétek miatt az EMNP és az EMI tagjai nem koszorúzhatták meg a bihari szobrot. Ez utóbbiak egyértelműen azzal vádolják a bihari lelkészt, hogy az, az RMDSZ-nek kedvez ily módon. Arra a kérdésünkre, hogyan lehetséges, hogy Szent István ünnepén egy magyar, keresztény civilekből álló csapatnak ne engedjék meg azt, hogy megkoszorúzzák Szent István király szobrát, Ervin atya azt felelte, szó sem volt semmilyen tiltásról. Őt az ünnepség előtti este kereste meg a helyi EMNP vezetője s kérte, hogy adjon engedélyt a templomkertben levő szobor megkoszorúzására. A pap azt állítja, ő személyesen hívta meg a koszorúzni szándékszó csapatot az augusztus huszadika délutánján megtartott ökumenikus istentiszteletre, mondván, hogy ezt követően mindenki méltóságteljesen elhelyezheti koszorúit, virágait a szobor talapzatánál pártállástól függetlenül. Azonban a Váradról érkező zarándokcsapat nem vett részt ezen a közös ünnepségen. A lelkész azt is elmondta, hogy később mikor észlelte, hogy egy koszorú árválkodik a templomkerítésre akasztva, ezt ő személyesen helyezte el a szobor talapzatánál. A templomkert kapuja sem azért volt bezárva, hogy bárkit eltiltsanak onnan, hanem mert a pap elment a plébániáról, s ilyenkor soha nem hagyja nyitva az ajtót, nehogy kárt tegyen bárki a kertben, amit egyedül ő gondoz. (Az atya ezzel kapcsolatban amúgy elmondta, többször kérte a helyi néppártosokat is, segítsenek a templomkert és a szobor környékének gondozásában, de azok mindig elutasították, mondván, hogy ők reformátusok.) Szabó Ervin atya úgy véli semmilyen politikai diszkrimináció nem történt Szent István ünnepén Biharban.

Sz. M.