Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csak a lakosság fele hallotta a légi szirénákat

A múlt héten végzett teszteléseket követően az illetékes hatóságok elégtelennek ítélték az országos légiriadó-láncot. A szirénák hangja ugyanis a lakott területeknek alig 48%-ára jutott el. A Bihar megyében lévő 224 szirénának 27 százalékát tesztelték, valamint további 50 szirénát a Dregán tói gátnál.

csak a lakossag

Országos szinten összesen 7700 légi sziréna van kihelyezve, ezek közül azonban 635 technikai okokból működésképtelennek bizonyult, további ezret pedig nem volt ki kezeljen és ezért nem működött a teszt során. A maradék, működőképes szirénák hangja az ország lakosságának alig feléhez ért el – derült ki az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség összegzéséből. Ezért a hatóságok kiegészítésként mobiltelefonos riadólánc kiépítésén gondolkodnak.

„Romániának egy integrált riadórendszerre van szüksége, amely rövid idő alatt sok szirénát működésbe tud hozni. Ugyanakkor növelni kell a funkcionális szirénák számát. A szirénákat emellett más kommunikációs csatornákkal (pl. rádió, vezetékes telefon, mobiltelefon, internet hálózat) is ki kellene egészíteni” – hangzik a felmérés konklúziója.

Augustin Jianu kommunikációs miniszter már be is jelentette, hogy ez ügyben megbeszéléseket kezd az országban működő mobil-szolgáltatókkal.

Az április 18–21. között zajlott tesztelés során 7713 szirénából 6680-at hoztak működésbe. Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) jelentése szerint a lefedettség mindössze 48%-os volt. A leggyengébben teljesítő megyék Beszterce-Naszód, Suceava, Botoşani, Hargita, Kovászna, Dâmboviţa, Călăraşi és Tulcea. Bihar megye a legjobban teljesítő megyék közt szerepel. A teszteredmények szerint megyénkben a lakosság 40%-a hallotta a múlt heti légiriadót.

Sz. G. T.