Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csábító primőrök borsos áron

Május végén, nyár elején megjelentek az idénynek megfelelő primőr zöldségek és gyümölcsök a váradi piacokon. Tegnapi terepszemlénken megállapíthattuk, hogy a kínálat igencsak bőséges, és annak ellenére, hogy az újdonságokat még igencsak borsos áron mérik, nagyon sokan vásárolták a friss tavaszi zöldségeket s a nyár eleji gyümölcsöket.

csabito

A friss földieper kilója jelenleg 7–10 lej között kapható, a gyümölcsök nagyságának függvényében. A májusi ropogós cseresznye kilója 15 lejbe kerül, ezt már sokkal kevesebben vásárolták, míg az epres standok előtt sok helyen sorba álltak a vevők. Többen elmondták, sokkal szívesebben megveszik a piacokról az epret, mint a nagyáruházakból, ugyanis az itthoni, kertekben termesztett földieper jóval finomabb, mint a külföldről behozott, egész évben kapható üvegházi eper.

A zsenge zöldpaszuly kilója 8–10 lejbe kerül, egy köteg újhagyma általában 1 lej. Az újkrumpli ára is elég borsos még, ennek kilóját 4–5 lej között kínálták tegnap a váradi piacokon. Friss fejessaláta 1–2 lej között, a friss petrezselyemgyökér és újrépa kötegenként általában 2–3 lej között várta a vásárlókat. A zsenge főzőtök kilóra és darabonként is vásárolható, a rántani való kis tököket mérettől függően 1–2 lej között kínálják, a nagyobb tökök kilója 2-3 lejbe kerül.

A piacokon kedvenc szezonvirágként kínálják a bazsarózsát a virágárusok, a csokrok nagyságától függően 2–5 lej között.

 Szőke Mária