Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Csábító a filharmónia új évadprogramja

A Nagyváradi Állami Filharmónia művészeti igazgatója, Foica László, illetve a főigazgató Tódor Albert a zeneintézmény szeptember 17-én kezdődő és 2016. június 23-áig tartó új évadának terveit, részletes koncertprogramjait ismertették tegnap reggeli sajtótájékoztatójukon.

Tódor Albert és Foica László

Tódor Albert és Foica László

 

A jelek szerint az új évad ismét rengeteg újdonságot, zenei különlegességet, nagyváradi bemutatók sorát tartogatja a zenekedvelő közönség számára, számtalan nagyszabású koncertet, köztük operagálát és teljes színpadi operaprodukciót, valamint a szokásos őszi és tavaszi zenei fesztivált.

Ugyanakkor a közkedvelt klasszikus-romantikus repertoárról sem feledkeztek meg a szervezők. Tehát nem kell aggódni, a sok újdonság mellett lesznek olyan közkedvelt darabok is, mint Beethoven V. szimfóniája vagy Grieg Peer Gynt-szvitje és még sorolhatnánk. Ne feledkezzünk el azonban arról sem, hogy a filharmónia minden egyes csütörtöki hangversenye önmagában is egy-egy premier.

Az évadnyitó máris egy nagyszabású váradi bemutatóval indul, szeptember 17-én, csütörtökön 19 órakor Gustav Holst A bolygók c. gigantikus szimfonikus szvitje kerül műsorra, valamint Lalo Spanyol szimfóniája.

Az évad meghívott művészei között ismét számos régi kedvelt nagy előadó szerepel, ezzel együtt figyeltek arra is a filharmóniánál, hogy a fiatal tehetségek számára is további lehetőséget biztosítsanak a megmutatkozásra a koncerteken.

Az évad mind a 38 nagykoncertjének teljes programját, a kamarakoncertek kínálatát, illetve meghívott-listáját képtelenség lenne ehelyütt felsorolni, nyilván ezekre rendszeresen visszatérünk majd heti ismertetőinkben, azonban érdemes kiemelni néhány különlegesebb részletet, melyeket Foica László művészeti igazgató is hangsúlyozott.

Első körben az úgynevezett vokál-szimfonikus koncertekről esett szó, s ezeket nézve úgy tűnik, idén még hangsúlyosabb szerepet kap az intézmény énekkara a hangversenyeken.

Brahms régóta várt Német rekviemje szeptember 24-én lesz műsoron, mindjárt az évad második koncertjén. Október 24–25-én a filharmónia a színház termében Mozart A varázsfuvola c. operáját láthatja-hallhatja a közönség. Október 29-én Mozart nagyszabású c-moll miséje kerül bemutatásra. Karácsony előtt egy héttel Vivaldi Gloriája is felcsendül majd. Ugyanezen a koncerten Dohnányi Ernő halálának 75. évfordulójára emlékezve a Váradon eddig méltatlanul mellőzött magyar komponista egyik népszerű versenyművét – Változatok egy gyermekdalra – játssza majd Demény Balázs fiatal zongoraművész. Jövő februárban az énekkar közreműködésével lesz még Haydn A teremtés c. oratóriuma, valamint áprilisban Paul Constantinescu Húsvéti oratóriuma is.

A nevesebb meghívott karmesterek közül külön említést érdemel Ilarion Ionescu-Galaţi, Tiberiu Soare, Ozaki Sinya, Theo Wolters. Természetesen itt nem feledkezhetünk el Romeo Rîmbu és Jankó Zsolt állandó karmesterekről sem.

A kiemelkedő szólisták közül hallhatjuk majd Dana Borşan zongoraművésznőt, Klenyán Csaba kiváló magyarországi klarinétművészt, ismét vendég lesz a nagyszerű marosvásárhelyi zongoraművész Csíky Boldizsár, de ezt a sort is bőségesen folytathatnánk még.

A különlegesebb műsorok között lesz brazilos ritmusú vibrafonverseny-ősbemutató Alexandru Anastasiuval, valamint „Fuvolák párbaja” Matei Ioachimescu és Eric Lamb szólóival.

A január eleji újévi hangverseny vérbeli „Három tenor” típusú nagykoncert lesz, valamint nem feledkeztek meg a filharmonikusok a hagyományos filmzenei hangversenyről sem, ez utóbbira március elején kerül sor Werner Gábor vezényletével.

Mint megtudtuk, a zenekar és az énekkar is új tagokkal bővült az idén, de továbbra is több állandó és az előző évadokban már jól bevált, kiváló kvalitású külsős zenészkolléga is segíti a koncerteket.

Szeptember 9–15. között újra egész hetes őszi zenei fesztiválra kerül sor, melyen többek között egy szegedi kamarazenekar is részt vesz az utolsó napon, jövő március második felében pedig ismét két héten át lesz (immár hatodszor) japán vendégművészekkel Tavaszi Fesztivál.

Október 9-én újraindul a filharmónia négy témából és mintegy 20 koncertből álló leckehangverseny-sorozata is.

Lényeges még, hogy az idén nem került sor a jegyek és bérletek árainak emelésére, így minden maradt a régi árfekvésben. Koncertjegyek az ülőhelyek kategóriájának függvényében 10 és 25 lej közötti áron kaphatók, hangversenybérletek pedig szintén helykategória szerint 200 és 400 lej között. A bérletek árát kérésre akár négy részletben is kifizethetik azok a művészetkedvelők, akik egyből nem tudnak ekkora összeget rászánni a teljes évadra. Akik mégis olcsóbb bérletet szeretnének, azok számára lehetőség van a 10 tetszőlegesen kiválasztott koncertre feljogosító 150 lejes belépőt választani.

A bérleteket szeptember elsejétől lehet kiváltani az új évadra, további tájékoztatást az intézmény jegypénztáránál (Szilágyi Dezső, ma Moscovei u. 5.) kaphatnak, hétköznapokon 10–17 óra között vagy a 0259/430-853-as és a 0771/127-325-ös telefonszámokon. Egyéb részletek megtalálhatók az intézmény honlapján is: www.oradeaphilharmony.com.

Tóth Gábor