Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Critical Mass Nagyváradon is

Szombat délután a Pro Bikers Egyesület szervezésében Nagyváradon is megtartották az évente megrendezett Critical Mass kerékpáros felvonulást. Közel háromszáz kerékpáros gyűlt össze a Magnólia téren, ahonnan a fényvisszaverő mellénnyel „felszerelt” kerékpárosok 19 órakor indultak el. A menet biztonságát a kirendelt csendőrség és a közlekedési rendőrök felügyelték.

critical2

Valamennyi kerékpáros úgy vélte, hogy Nagyváradon hiányoznak a megfelelő kerékpárutak, noha évek óta az önkormányzat sikertörténetként reklámozza azt, hogy modern bicikliutakat alakítottak ki. Ez azonban nem igaz, vélekedtek a bringások, a kerékpárutak hiányosak, és nem biztosítanak összefüggő, közlekedésbiztonságilag is megfelelő kerékpározást a megyeszékhelyen. A gépkocsivezetők mentalitása a kerékpárosok irányába pedig sokak szerint egyenesen felháborító, ugyanis a legtöbb autós valami „káros betolakodónak”véli a biciklivel közlekedőket, mondta egy 40 éves váradi férfi, aki évek óta kerékpárral közlekedik a városban és sok kellemetlen tapasztalatot gyűjtött már össze.

critical1

Az útvonaluk a Nadányi (ma Transilvaniei), a Téglavető út (Dacia), a Petőfi park, a Fő (Republicii), a Sztaroveszky (Gen. Magheru), a Torna út (Cele Trei Crişuri) a Gojdu tér, a Gheorghe Costaforu, a 23 Decembrie tér, a Gr. Andrássy Gyula (Horea), a Vámház (Sucevei) és a Kert (Avram Iancu) utcákon vezetett a Szent László térig, ahol a városháza előtt álltak meg a résztvevők. Itt a háromszáz biciklis szokás szerint egyszerre emelte a feje fölé kerékpárját, ezzel is jelezve, hogy szeretnék, ha nagyobb biztonságban közlekedhetnének a város útjain.

Szőke Mária