Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Corlăţean nemet mond az autonómiatörekvésekre

Corlatean nemet mond

Amint tegnapi lapszámunkban egy rövidhír erejéig már hírül adtuk, Titus Corlăţean román külügyminiszter bírálta a magyar autonómiatörekvéseket. Ugyanakkor dicsérte a román–szlovák békés együttélést.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint Titus Corlăţean az Arad megyei, nagylaki letelepedésének 210. évfordulóját ünneplő szlovák közösség előtt mondott ünnepi beszédében, majd az ünnepséget követő sajtótájékoztatóján kijelentette: Románia „nemet mond az elkülönülésre, az etnikai konfliktusokra és feszültségekre, az etnikai alapú területi autonómiákra”, arra, hogy „szigeteket hozzon létre” az országban.

„Ezek szemet szúróan áthágják a vonatkozó európai normákat, és az a dolgunk, hogy ne engedjünk teret ezeknek a javaslatoknak, amelyek forrófejűek részéről érkeznek nacionalista alapon” – jelentette ki Corlăţean. Mi arra is kíváncsiak lettünk volna, konkrétam mely európai normákra gondol, ugyanis mint köztudott, az Európai Unió területén léteznek és működnek autonóm tartományok, amelyek léte nem hágott át egyetlen nemzetközi jogszabályt sem. E szerint a román külügyminiszter valóban egyedi módon értelmezi a törvényeket és az európai normákat. Titus Corlăţean ugyanis kijelentette: az Európa Tanács jelentései is igazolják, hogy Románia a kisebbségi jogok tekintetében valamennyi vállalását teljesítette, ami szerinte nem jellemző Európában. „Anélkül is biztosíthatjuk egy kisebbség számára identitása megőrzését, hogy engednénk az európai normákat csorbító modellek csábításának” – idézte a Mediafax a külügyminisztert. Corlăţean helyesnek vélte mindazt, amit Románia az elmúlt két évtizedben tett a kisebbségvédelem területén, és úgy vélte, az országnak ezután is ezen az úton kell haladnia.

A külügyminiszter úgy vélte: „a szélsőségesen nacionalista retorikájú magyar politikusok” tevékenysége ellenére jó a román–magyar együttélés. A sajtótájékoztatón a magyarországi románok egy mindmáig nem teljesült vágyára, Andrei Şaguna ortodox püspök gyulai szobrának a felállítására is kitért. Szerinte a magyar hatóságok „mindenféle kifogásai” ellenére Románia nem mond le a szoborállítás tervéről. Hozzátette, hogy tavaly októberben szóbeli ígéretet kapott erre vonatkozóan Orbán Viktor miniszterelnöktől. „Sajnos a szóbeli nyilatkozatok és a helyszíni valóság között nagyon nagy a különbség” – állapította meg a külügyminiszter.