Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Civilizáltnak számítanak a Bihar megyei horgászok

Közel két hete már, hogy véget ért az idei horgásztilalom, a hobbi- és sporthorgászok pedig rohamos ütemben benépesítették Nagyváradon a Körös-part amúgy nyugodtabb részeit. A tilalom a halak szaporodási időszaka alatt volt érvényben. Az április 8-a és június 6-a közötti periódusban tehát tilos volt bármilyen fajtájú hal kifogása a természetes élőhelyekről.

A Bihar megyei horgászok országos viszonylatban elég civilizáltnak számítanak, így a tilalmi időszakban nem tapasztaltunk jelentősebb kihágásokat – mondta el lapunknak Sorin Bronţ, a Bihar Megyei Sportvadászok és -Horgászok Egyesületének (AJVPS) elnöke. Az egyesület munkatársai jog szerint nem bírságolhatnak meg senkit, ezért a rendőrséggel és a csendőrséggel tartanak rendszeres razziákat a folyóparton.

Civilizaltnak (2)

Mint megtudtuk, a tilalom idején való horgászatért idén senkit nem kellett megbüntessenek, annál nagyobb gondot jelent azonban az orvhalászat. Legutóbb például múlt hét kedden értek tetten egy pendelyhálóval halászó ötfős csapatot. Az orvhalászat leginkább a szegényebb csoportulások körében terjedt el, ahol létfenntartási gondokkal küzdenek, ezért illegális módszerekkel igyekeznek nagyobb mennyiségű halat kifogni, kereskedelmi célokra – magyarázta az egyesületelnök.

Azon személyek egyébként, akik törvényes keretek között horgásznak évente új engedélyt kell kiváltsanak, melyet az Országos Halászati Hatóság (ANPA) bocsát ki. Ezek ellenértéke felnőttek esetében 30 lej, diákok és egyetemi hallgatók esetében 10 lej, nyugdíjasok számára pedig ingyenes. Az engedélyek a tagdíj befizetése mellett a Bihar Megyei Sportvadászok és -Horgászok Egyesületénél (Baross Gábor utca, ma Piata Independenţei 53. szám, A10-es tömbház) is kiválthatók hétköznaponként 8.30–15.30 között.

Sz. G. T.