Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Civilek a felnőtt nevelésről

Civilek baráti találkozójára került sor csütörtökön délután a nagyváradi várban, melyen könyvbemutatót és előadást tartottak. Jelen volt dr. Fleisz János történész, egyetemi tanár, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségének (BINCISZ) elnöke, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke, Porkoláb Lajos, a berettyóújfalui Megyei Népfőiskolai Egyesület elnöke, a Magyar Népfőiskolai Társaság alelnöke, dr. Szabó Irma egyetemi oktató (Debreceni Egyetem) és Pap István újságíró.

Porkoláb Lajos, Fleisz János és Pap István

Porkoláb Lajos, Fleisz János és Pap István

A tanuló ember ünnepe

A jelenlévőket Fleisz János köszöntötte, aki örömét fejezte ki, amiért a mai rohanó világban sikerült megszervezni a találkozót. Mint mondta, a délutánt A művelődés hete – A tanulás ünnepe rendezvénysorozat keretében szervezték meg a berettyóújfaluiakkal együtt. Mottójuk a bihari összetartozás, céljuk pedig a képzésre, élethosszig tartó tanulásra való biztatás. Köszöntőbeszédében Fleisz röviden ismertette a Civilek baráti találkozójának történetét, működését, majd bemutatta Porkoláb Lajost, Szabó Irmát és Pap Istvánt.

A művelődés hetéről beszélt röviden köszöntőbeszédében Porkoláb Lajos, aki elmondta, hogy ezen a rendezvénysorozaton nem is igazán a tanulást, hanem a tanuló embert ünnepeljük, „aki művelődésével, tanulásával hozzájárul a közösség, család erősödéséhez”. Elmondta továbbá, hogy felnőttképzéssel foglalkozik, vagyis azzal, hogy a társadalmat meggyőzze, hogy mennyire fontos a leszakadó rétegeket felzárkóztatni, a tanult embereket bemutatni a kevésbé tanultaknak.

Fleisz János dedikálta is kötetét az érdeklődőknek

Fleisz János dedikálta is kötetét az érdeklődőknek

 

Könyvbemutató és előadás

Az üdvözlések után könyvbemutató következett: Fleisz János júniusban megjelent Az erdélyi magyar sajtó története 1940–1944-ről című könyvéről Pap István beszélt. Mint mondta, a most megjelent kötet nagyon jól illeszkedik a történész előző könyvéhez, melyben az 1890–1940 közötti időszak sajtótörténetét mutatja be, illetve a kettő együtt nagyon fontos időszakot fed le. A könyv külön tárgyalja az észak- és dél-erdélyi sajtó történetét, életét. Pap szerint több mint hiánypótló kötetről van szó, erről az időszakról ugyanis még nem volt sajtótörténeti lefedettség, ráadásul monografikus, részletes feldolgozása ez a tematikának. Ismertetője után Pap István érdeklődött, vajon lesz-e folytatása a sorozatnak, amely esetleg feldolgozná az 1944–1989-es időszakot is. A szerző annyit elárult, hogy mindenképp fog még sajtókutatást végezni, a sajtó helyzete, sorsa ugyanis leképezi a korabeli helyzetet, és résztudományként is szolgál különböző tudományos területekhez.

A könyvbemutató után Szabó Irma tartott előadást A pedagógus és a felnőtt nevelő – Karácsony Sándor címmel. Bemutatójában röviden ismertette Karácsony Sándor nemzetnevelő, polihisztor életét, aki a korai tehetséggondozás segítője volt, és a nép lelki állapotát kutatta. Beszélt továbbá Karácsony gondolatai alapján a felnőtt nevelés lényegéről, fontosságáról, feltételeiről, jelentéséről.

A találkozó baráti beszélgetéssel, megvendégeléssel zárult.

Kiss Erzsébet Janka