Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Chopin teremtő fantáziája

A világhírű lengyel zeneszerző, Fryderyk Franciszek Chopin életéről, munkásságáról és Liszt Ferenccel kötettett barátságáról tartott interaktív előadást Thurzó Zoltán zongoraművész vasárnap a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban (LEK).

A közönség is részt vett az előadásban

A közönség is részt vett az előadásban

A LEK múzeumterme már jóval a kezdés előtt megtelt, voltak, akik hely hiányában a bejáratnál állva hallgatták a lengyel zeneszerző életének fontosabb és érdekes részleteit, darabjait. Thurzó Zoltán az előadás megkezdése előtt elmondta, szeretné, ha úgy válna interaktívvá az esemény, ha a közönség is bekapcsolódna: Liszt Ferenc Chopinről írt könyvéből nyomtatott ki részleteket, melyeket a közönség soraiban ülőknek nyújtott át felolvasásra. Az eseményen – melyen egymást váltotta a szóbeli és a zongorán játszott előadás – így sok érdekesség kiderült a híres zeneszerzőről, például az, hogy ő és a magyar Liszt Ferenc vezették be azt, hogy a közönség felé fordított zongorán játszanak, sokkal közvetlenebbé téve így a zongoraesteket.

„A zene a zeneszerző legbelsőbb karaktere” – mondta Thurzó, majd Chopin zenei képességéről és teremtő fantáziájáról beszélt, mely igazán különlegessé tette őt zeneszerzőként. Az előadó elárulta azt is, hogy Chopin félénk ember volt, életében összesen 31-szer lépett fel párizsi koncerttermekben. Az ő világa inkább a szalonok világához illeszkedett, ahol közvetlenebb a hangulat, a művészek nem rohannak el az előadás után. Visszahúzódó jelleme azonban nem tartotta vissza a népszerűségtől: hét éves volt, amikor első darabját írta, és már ekkor csodagyereknek nevezték. 21 évesen telepedett ki családjával Párizsba, ahol hét év után már világhírű zeneszerző vált belőle.

Mint minden művész életében, Chopinnél is eljött az az időszak, amikor nem komponált, elvesztette ugyanis húgát, Emíliát. Thurzó Zoltán elmondta azt is, hogy Chopin az egyetlen zeneszerző, akinek teste Párizsban, szíve pedig Lengyelországban van eltemetve, ugyanis bevallása szerint az ő szíve mindig a hazájáért, a lengyel földért dobogott.

Kiss Erzsébet Janka