Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Chicagóiak vendégszerepeltek Váradon

A Szigligeti Nyári Esték keretében vasárnap este mutatta be a váradi színházban a chicagói Trap Door Theatre társulata a Franciaországban élő költő, drámaíró Matei  Vişniec The word progress on my mother’s lips doesn’t ring true (Anyám ajkáról a fejlődés szó hamisan hangzik) című darabját. Az előadást a nagyváradi Szigligeti Társulat művészeti vezetője, Szabó K. István rendezte. A produkció premierjét 2011 decemberében tartották meg az említett amerikai teátrumban, az előadás felkerült a Jefferson-díj (a legrangosabb színházi díj Chicagóban) bizottsága által díjazásra ajánlott előadások listájára több kategóriában is.

chicagoiak (1)

Stúdióelőadásról lévén szó, a közönség a színpadon kialakított nézőtéren foglalt helyet. Az angol szöveg magyar fordítását a játéktér fölötti kivetítőn lehetett olvasni.

Egy katona meghal a háborúban. Egy édesanya lelkét fájdalom marcangolja. Rejtelmes és fura figurák tűnnek föl. Váltották egymást a hol megdöbbentő, hol groteszk, hol meg titokzatosan költői jelenetek. Érdekes volt látni, ahogyan a chicagói színészek megjelenítették ezt a különleges hangulatú előadást, ezt a kortárs európai színművet a váradi színpadon. A produkció iránti nagy érdeklődés miatt egyébiránt tegnap délutánra is meghirdettek egy előadást.

T. H.