Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Celebek és egyéb állatfajták

Egyik szomszédom, egy kedves idős hölgy minap megállított az utcán s arra kért, magyarázzam el neki, mi is az, hogy celeb, illetve mit tudnak igaziból az ilyenek. Ica néni kérdése, hogy ezek akkor nem is művészek, ugye, igaziból kissé meghökkentett, de láttam, valóban érdekli a téma, hiszen mint mondta, nyugdíjas magányában a tévét nézi naphosszat, X-faktorokat, megasztárokat, valóságshowkat, szóval, ami van, s mégsem érti, mitől kellene „híres valakiknek” nézni, hinni azokat a személyeket, akiket a globalizált kereskedelmi csatornák próbálnak lenyomni a nagyérdemű nézőközönség torkán.

A nénit azért is érdekelte, mit is takar a celeb szó, mivel tizenéves lányunokái szájából nemegyszer hallotta, hogy bálványozzák egyik vagy másik celebet. És mit tud egy celeb?– kérdezte az idős hölgy, aki lehet generációs, lehet csak jóízlésbeli akadályok miatt nem tudott rájönni a furcsa celeb-csinálmányok lényegére. A celebek ember vagy állattani besorolásának nehéz feladatát persze meggondolatlanság magamra vállalni, de a teljesség igénye nélkül mégis megpróbálom. Szóval a fogyasztói társadalom globalizációs trendjének mércéit tekintve, celebnek nevezzük azokat a művészi jelleggel felruházott, de az esetek többségében minden művészi tehetséget mellőző személyeket, akik elég gátlástalanok és szerencsétlenek ahhoz, hogy felrúgva az emberi jóérzés és ízlés határait, szemérmetlenül belemenjenek abba, hogy a globalizációs kor udvari bolondjai, bachásnői legyenek. Nőnemű celebek esetében a példányt könnyen felismerjük harmadlagos nemi jellegükről, úgymint a száj- és mellimplantátum, s az a pszichoszomatikus morális ficam, mely révén bármikor megmutatják intim fehérneműjüket vagy éppen annak hiányát, nyilvánosságra viszik nemi és családi életüket, többnyire kitalált szerelmi kalandjaikat, szemrebbenés nélkül mutatkoznak részegen, drogosan vagy kanosan a kamerák előtt s bulvárlapok oldalain. Egyszóval a Cirkuszt és kenyeret a népnek mondás globalizációs verziójában ők a cirkusz részből a humán fogyóeszközök közé sorolandók. Nem sokat érnek, könnyen pótolhatók, mint az egyszer használatos evőeszközök. Egyes tézisek szerint sokan közülük azért már megközelítik egy jól idomított csimpánz színvonalát. Bár ki tudja, mert szerintem egy intelligens csimpánz még bonusz banánokért sem volna kapható akkora baromságokra, mint amit a kereskedelmi tévék show-műsoraiban látni egyes celebektől.

A celebek megalkotása azonban nem a véletlen műve, hanem annak az értékromboló, lékeksorvasztó manipulációnak a nagyon is tudatos része, mely során a pénzvilág keresztapái jól kitervelten akarják a fizetőképes rabszolgák (ejtsd: társadalom) agyát kimosni, lelkét elkufárkodni. Ha jobban odafigyelünk, rájövünk, minden „celeb” kivétel nélkül egy-egy eszköz azoknak az értékeknek (család, szerelem, hűség, hit) a kicsúfolására, melyek nélkül egy tartásos társadalom nem létezhet. Mert valakiknek nem tetszik, hogy ilyenek létezzenek manapság, vagy a jövőben. Ilonka néni drága, a celeb az nem művész, csak egyfajta szerencsétlen áldozat, mondhatni fogyóeszköz a tömeghülyítés oltárán, egy olyan szellemi kórokozó, mely terjedését csakis azzal lehetne megállítani, ha nyilvánvalóvá válna, hogy nincs igény rájuk.

Szőke Mária