Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Cél: a turizmus korszerűsítése

Turisztikai fejlesztésekről számolt be tagnap Pásztor Sándor, a Bihar megyei tanács elnöke a Bihar megyei Salvamont-Salvaspeo Hegyimentőszolgálat képviselőinek, Pintér Istvánnak és Lucian Hulbannak a társaságában.

A hegyimentők együttműködve a megyei tanács turisztikai fejlesztési részlegével, oroszlánrészt vállaltak egy olyan program kivitelezésében, mely segítségével a Bihar megyei hegységekben túrákra induló turisták tájékozódását és nem utolsósorban biztonságát helyezik előtérbe. Amint a Reggeli Újság már a múlt héten megírta, arról a kommunikációs módszerről van szó, melyet a nyugat-európai közkedvelt turisztikai célpontjain évek óta alkalmaznak: egy alkalmazás segítségével okostelefonokkal az úgynevezett QR-kód segítségével megkönnyítik a tájékozódást és részletes információkat is közölnek az útvonalról. A hegyimentők elmondták, nagyon sok olyan helyzettel találkoznak, hogy bajba jutott turisták eltévednek a hegyekben, s mivel több helyen nincs tárerő, nem tudnak segítséget kérni, és ilyenkor ha baleset történne, akár végzetes is lehet.

 Pásztor Sándor magyar nyelvű turistajelzéseket is javasolt az ismert túraútvonalak mentére

Pásztor Sándor magyar nyelvű turistajelzéseket is javasolt az ismert túraútvonalak mentére

A QR-kódos megoldás kommunikációs biztonságot jelent, ha az adott turistazónákban valaki letölti mobiljára a www.salvamontbihor.ro honlapról az alkalmazást, a kód segítségével olyan térképet kap mobiljára, amelyet akkor használhat, ha amúgy nincs mobiltelefon-szolgáltatónak térereje vagy GPS-es lefedettsége. Ami nagyon fontos, nemcsak tájékozódni lehet így a kért térképek segítségével, de baj esetén vészjelzést is le lehet adni, s a hegyimentők a bajba jutott turistát a készülékének lokalizálásával hamar megtalálhatják. A tervek szerint Bihar megyében, az Erdélyi-szigethegységben levő ismert turisztikai útvonalak mentén 300 olyan pont lesz, melyet a QR-kóddal látnak el, jelenleg 87 már működik, a többi kialakítása folyamatban van.

Szó esett arról a projektről is, mely a Bihar megyei kerékpáros turizmus népszerűsítését célozza. Pásztor Sándor elmondta, meglátása szerint a kerékpáros közlekedés egyre kedveltebb, a vidéki településeken és a megyeszékhelyen az utóbbi években szembeszökően megnőtt a kerékpárosok száma. A megyei tanács jelenleg egy olyan esettanulmányt készíttet, mely alapján turisztikai kerékpárútvonalakat építenek majd ki. Akár többnapos biciklis kirándulások is civilizáltan megszervezhetők lehetnek majd, ugyanis a kerékpárosoknak kialakított útvonalak mentén nemcsak bicikliutak, de szálláslehetőség, toalett, zuhanyozó is biztosítva lesz. Jelenleg két ilyen turista-kerékpárutat terveznek, az egyik Szentmárton irányába a Félixfürdőn át Nagyürögd (Nojorid) felé vinne, a másik pedig Hegyközpályi és Hegyközcsatár irányába épülne ki.

A Salvamont-Salvaspeo Hegyimentő-szolgálat képviselői bemutatták a turistákat segítő modern alkalmazást  Fotók: Csikos Rolland

A Salvamont-Salvaspeo Hegyimentő-szolgálat képviselői bemutatták a turistákat segítő modern alkalmazást
Fotók: Csikos Rolland

Ha már szó esett a turisztikáról, feltettük a kérdést a megyei tanácselnöknek, hol tart annak a nagy közfelháborodást kiváltó esetnek a vizsgálata, ami pár hete derült ki, éspedig az, hogy a közkedvelt és védett turisztikai területnek számító Pádis fennsík területén a Környezetőrség óriási mennyiségű, illegálisan lerakott szemetet talált. Pásztor elmondta, a vizsgálat, illetve az esetekben vétkesnek talált önkormányzatok, így Bondoraszó (Budureasa), Bontesd (Bunteşti), Biharlonka (Lunca), Vasaskőfalva (Pietroasa) önkormányzatainak megbírságolása folyamatban van. Eddig 150 ezer lejnyi pénzbírságot fizettek a kiemelten védett területet beszennyezők, de ezenkívül kötelesek elhordani a védett területeken lerakott hulladékot és helyreállítani az okozott károkat.

A tegnapi sajtótájékoztatón röviden szó esett egy egészségügyi fejlesztésről is, éspedig arról, amely a megyeszékhelyen kívül négy bihari települést, Nagyszalontát, Margittát, Belényest és Élesdet érinti. A terv egy olyan kommunikációs egészségügyi hálózat kialakítása, melynek segítségével ezen települések kórházai modern diagnosztikai és kommunikációs berendezéseket kapnak, és így képesek lesznek az úgynevezett távdiagnózisok felállítására is. Ennek segítségével könnyebb lesz a komplikált esetek diagnosztizálása és a megfelelő kezelési módszer megtalálása. Pásztor elmondta azt is, hogy a Nagyváradi Onkológiai Központ is több modern diagnosztikai és gyógyászati segédeszközt fog kapni a megyei tanács tervei szerint.

Szőke Mária