Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Busszal jött Gutenberg varázsa

Jövőre ünneplik a reformáció megalakulásának ötszázadik évfordulóját, ennek előrendezvényeként máris több, a reformációt népszerűsítő programot tartanak Európa-szerte. Így érkezett Nagyváradra vasárnap délután az a Biblia-busz is, amely Németországból, Berlinből indult, és amely évek óta vándorkiállításként járja az európai településeket.

busz 1

A Biblia-busz két napig állt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) székházának udvarán, ahol ez idő alatt több mint ötszázan (zömmel gyerekek és fiatalok) nézték meg a buszban berendezett kiállításokat.

A mozgó egyházi kiállítás váradi szervezőjétől, Vinczéné Pálfi Judit református lelkésztől tegnap megtudtuk, hogy a Biblia-busz 1992 óta járja a világot, Erdélyben két városban mutatták be a napokban: Nagyszebenben és most Nagyváradon. Az emeletes busz alsó szintjén bibliai kiállítás van, ahol a Szentírás különféle, nem mindennapi kiadványait lehetett szemügyre venni. Braille-írással íródott, nanotechnikával készült Bibliát, illetve különböző módon nyomtatott Koránt, Tóra-másolatokat lehetett megtekinteni a kiállításon. A busz felső szintjét előadóteremnek rendezték be, ott tegnapi terepszemlénken éppen a reformáció kialakulásáról beszéltek kisiskolásoknak.

Igazi különlegesség volt nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek is az a fából készült kézisajtó, amely korhű másolata a szőlőprésből kialakított szerkezetnek, mellyel Johannes Gutenberg 1460-ban felfedezte a könyvnyomtatást, új korszakot nyitva ezzel az emberi civilizáció történelmében. A kézinyomda működését be is mutatták azoknak, akik ellátogattak a Biblia-buszhoz, sőt a készséges német nyomdamester kérésre segített az érdeklődőknek saját nyomtatványt készíteni a Gutenberg-technikával.

Vinczéné Pálfi Judit bemutatta a busz előtt felállított wittenbergi, híressé vált vártemplom-kapu kicsinyített másának makettjét is. A kapura 1517-ben Luther Márton kiszegezte a reformáció egyik alapjának számító 95 tételét, új korszakot indítva el ezzel a keresztény világban. A Váradon is felállított wittenbergi makettre a kiállításra látogatók papírlapokra vetett kéréseket, észrevételeket szegezhettek ki.

Mint a Biblia-busz váradi szervezője, a lelkésznő konklúzióként azt vonta le, építő jellegű ennek a mozgó, egyházi kiállításnak a léte, ugyanis megdöbbentően sok, magát kereszténynek mondó ember van ma is Európában, akik valójában vajmi keveset tudnak a reformációról, ezért dicséretes az efféle ismeretterjesztés.

Szőke Mária