Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

BuSho-járás Nagyváradon

Ma ér véget a 12. BuSho Nemzetközi Filmfesztivál, melyet hatodik alkalommal rendeztek meg Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) dísztermében.

A tavalyi BuSho díjazottjai. Az idei eredményhirdetésre és díjátadóra szombaton 19 órakor kerül sor

A tavalyi BuSho díjazottjai. Az idei eredményhirdetésre és díjátadóra szombaton 19 órakor kerül sor

Nagyváradon a versenyfilmek kategóriában nevezett filmeket vetítették le, ez összesen 15 blokkból áll. Egy blokk általában 4–5 filmet tartalmaz az alkotások hosszúságától függően, és péntek kivételével minden nap négy blokkot vetítettek le. Ma a maradék 3 blokkot nézhetik meg az érdeklődők 17 órától 20.30 óráig. A napijegy ára 7 lej.

A mai filmek között van két Oscar-díjra jelölt rövidfilm is: az orosz Konstantin Bronzit We Can’t Live Without Cosmos és a magyar Kis Hajni Szép alak című alkotása.

Dr. Balázs Zoltán egyetemi adjunktus, a Metrion Egyesület egyik alapító tagja révén jutott el Nagyváradra is a filmfesztivál. Animációt és videót oktat a PKE Művészeti Karán, illetve kapcsolatokat épít magyarországi animációs intézmények és a PKE művészeti fakultása közt. Munkásságának köszönhetően több képzőművészet szakos hallgató animációs alkotása jutott el a budapesti animációs filmfesztiválokra, köztük a BuShora is. Balázs Zoltán célja, hogy Váradról vigyen és hozzon ide alkotásokat, hogy a város egy kis animációs központ, gyűjtőpont legyen. Kapcsolatépítései során ismerte meg Patrovits Tamás animációs filmrendezőt, aki a Primanima fesztivál igazgatója és a BuSho előzsűrijének egyik tagja, illetve Gábeli Tamást, aki a BuSho igazgatója. 2008-ban kérték fel először a budapestiek a Metrion Egyesületet, hogy szervezzék meg Nagyváradon is az Animáció világnapját, majd 2010-ben a BuSho-t is.

A nagyváradi rendezvényhez idén is önkéntes munkával járultak hozzá a PKE képzőművészet szakos hallgatói: ők fogadták az érdeklődőket, koordinálták a filmvetítést, plakátoztak, szórólapoztak, fényképeztek. Az idei filmfesztivál plakátjait is egy PKE-s hallgató, Cseke Evelyn tervezte. Emellett a szak számos hallgatója végez szakmai gyakorlatot a rendezvény budapesti szervezőinek keze alatt. Már végzett képzőművészet szakos hallgatók is segítik a szervezést: a BuSho-csapat grafikai formatervezője idén Fekete Csilla, ő tervezte a programfüzet borítóját is, Ferencz Hunor pedig helyszíni fotós volt.

A kezdeti nehézségek (sercegett a hang, akadozott a kép) kivételével – amit egyébként gyorsan és kreatívan korrigáltak a szervezők – sikeresen és zökkenőmentesen zajlott a fesztivál. Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve naponta 20–25 nézőre számítottak. „Nekünk ennyi embernek is megéri élményt nyújtani” – mondta Kovács Ildikó Laura szervező, a Metrion Egyesület tagja.

Kiss Erzsébet Janka