Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Büntettek a parlagfű miatt

A Nagyváradi Helyi Rendőrség eddig 321,9 ezer lejre büntette azon telkek tulajdonosait, melyekről nem irtották ki a parlagfüvet.

A helyi rendőrök év eleje óta tájékoztatják a telkek tulajdonosait és ellenőrzik azt, hogy kiirtották-e azokról a parlagfüvet. A július vége és szeptember eleje között virágzó parlagfüvet allergén növényként tartják számon, így azok, akiknek a területén felfedezték azt, az értesítés nyomán legtöbb két napon belül ki kellett irtaniuk a növényt. Ha ez nem történt meg, a helyi rendőrség munkatársai büntették a telkek tulajdonosait.

parlagfu veszely

Az úgynevezett Napfény-negyedben11, 3300 lej értékű bírságot szabtak ki, egy Körös (ma T. Vladimirescu) utcai telek tulajdonosát négyezer, egy Aradi útiét pedig kétezer lejre büntettek.

A Chimiei utca 3. szám alatti telek tulajdonosát 1500 lejre, három Ogorului utcai terület birtokosát pedig egyenként ezer lejre bírságoltak meg, 300 lejes büntetést kapott egy Peţei utcai telek tulajdonosa.

A Nagyváradi Egyetem a felszólítás nyomán vállalta, hogy megtisztítja Făgăraşului utcai területét, a Román Államvasutakat ellenben 7000 lejre bírságolták, mert a felszólítás ellenére sem tisztították meg a parlagfűtől Bihorului, Uzinelor és Căii Ferate utcai telkeiket. A váradi önkormányzat területein is találtak parlagfüvet, de annak eltüntetését vállalták.

Az intézkedések nyomán a telkek mintegy 70 százalékáról kiirtották a parlagfüvet, a többieknek szeptember végéig kell ezt megtenniük. A helyi rendőrség ezúton is figyelmeztet: mindazok, akik nem irtják ki a növényt, 200 és 2500 lej közötti bírságra számíthatnak.