Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Büntetnék a szülőket, akik nem oltatják be gyermeküket

Egy nemrég kidolgozott törvénytervezet szerint 2019-től kezdődően akár 10.000 lejre is büntethetik azokat a szülőket, akik nem adatják be gyermekeiknek a kötelező védőoltásokat. Az úgynevezett „oltástörvény” végső tervezete súlyos pénzbírságokat határoz meg az ilyen szülőkre nézve – tudatta hírközlésében a román állami televízió (TVR). A diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés, a gyermekbénulás, a himlő és kanyaró, a mumpsz és a hepatitisz B elleni vakcina a gyermek közösségbe kerülésétől válna kötelezővé. A törvény ugyanakkor nem csak az oltást visszautasító, vagy elhanyagoló szülőket büntetné, hanem azokat az orvosokat, illetve közegészségügyi intézményeket is, ahol nem teljesítik az erre vonatkozó kötelezettséget.

buntetnek

A tervezet értelmében a gyermekek bölcsödébe, óvodába, illetve iskolába való beíratásánál a szülők kötelesek lesznek bemutatni az oltást igazoló papírokat.

Sz. G. T.