Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bujdosásról, értékvesztésről és kapaszkodókról

A nagyváradi Szigligeti Színház évadzáró előadás-sorozatának keretében szombat este a Nagyvárad Táncegyüttes Nagyvárosi bujdosók című produkcióját lehetett megtekinteni. A táncszínházi előadás játékmestere az ismert és sokoldalú művész, Novák Péter. Szombaton az Énekmondó szerepében őt láthatta-hallhatta a közönség. A társulat teltház előtt játszott, a Nagyvárosi bujdosóknak ezúttal is nagy sikere volt. Az előadás után közönségtalálkozó volt a színház nézőterén. Az érdeklődőket, a táncosokat, zenészeket Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője köszöntötte, majd átadta a szót Novák Péternek, aki mesélt a Nagyvárosi bujdosókról, mely táncjáték létrehozása meglehetősen izgalmas munka volt az egész társulatnak. A mű szerzője Kiss Ferenc, az ő szövegei, dalai, az alkotás mondandója ma még sokkal aktuálisabb, mint keletkezésekor, 1999-ben. Novák Péter beszélt arról, hogy mennyire tud kortárs lenni a magyar néptánc- és népzenei örökség. E kincs különlegessé tesz bennünket. Szó volt arról is, hogy a váradi táncosok új útra léptek, új tánctechnikákat sajátítottak el meglehetősen rövid idő alatt.

bujdosasrol (1)

Az előadás egy modernkori vándorlás lenyomata. Szól az értékvesztésről, egy közösség széteséséről, az át nem adott tudás veszélyeiről, a kulturális szakadékokról. „Ha mindenütt csak kérdőjeleket találunk, semmi kapaszkodó nem marad” – mondta Novák Péter. Az előadás befejezéseként happy end helyett oldják a nyomasztó keserűséget, válaszolta a játékmester az egyik néző kérdésére. A zárókép a most hatalmáról szól, a reményről. Mint elhangzott: sokszor vagy a múlton sopánkodunk, vagy a jövő terheivel foglalkozunk, és nem tudjuk odaadni magunkat a pilanat szentségének.

A Nagyvárad Táncegyüttessel való további együttműködéssel kapcsolatban Novák Péter megjegyezte: izgalmasnak találja a trupp jövőképét, hiszen a társulat fölteheti Váradot a tánc világtérképére.

Tóth Hajnal