Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Budapesten indít a fotográfiai fesztivál

Az V. „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly” Nemzetközi Fotográfiai Fesztivált ma nyitják meg 10 órakor Budapesten. Az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület szervezésében megrendezett találkozón Marius Lazurca, Románia budapesti nagykövete is jelen lesz.

budapesten indit

A nagyszabású nemzetközi rendezvény – amelyet a FUGA Budapesti Építészeti Központ lát vendégül – több fotográfiai eseményt foglal magába. Szathmáry Pap Károlyt – a világ első haditudósító fotóriporterét, aki lefotografált egy háborút – Radu Igazság, az Euro Foto Art Egyesület kurátora mutatja be. Ezt követően a Román Televízió által készített, Egy festő a fotográfia hajnalán című dokumentumfilmet lehet megtekinteni, majd Radu Igazság gyűjteményéből a Szathmáry Pap Károly által készített, 45 digitalizált fotográfiából összeállított tárlatot mutatják be több eredeti fotográfiával.

Az eseményen Tóth István AFIAP fotóművész, az Euro Foto Art Egyesület elnöke, a nemzetközi fesztivál igazgatója átadja a többszörösen díjazott Keleti Éva fotóművésznek a „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly” arany életműérmet alkotói munkája elismeréseként. Ezt követően Radu Igazság Camera Kodak 1914 című egyéni tárlatát, illetve az Euro Foto Art Partners Nemzetközi Fotóművészeti Kiállítást fogják megnyitni, melyen a 33 európai és ázsiai partnerszervezet (Csehország, Japán, Kína, Lengyelország, Orosz Föderáció, Szerbia, Szlovákia és Románia) tagjainak 55 darab nagyméretű fotográfiáját lehet megtekinteni.

A fesztivál keretén belül a partnerszervezetek tárlatait is meg fogják nyitni, például a Floarea de Colţ Fotóklub (Râmnicu Vâlcea), a Duna Fotóklub Yokohamában (Japán) – melyen Tóth István AFIAP alkotásait is bemutatják –, a fővárosi Kedves Bukarestem Egyesület, az újvidéki Foto Kino és Video Fotóklub (Szerbia), az E.K.E. Kolozsvár 1981 Fotóklub, a Nagyváradi Tavirózsa Fotóklub, a békéscsabai Márvány Fotóműhely és a marosvásárhelyi Marx József Fotóklub tárlatait. Az Euro Foto Art Partners Nemzetközi Kiállítást februárban a Craiova-i Oltyán Múzeumban nyitják meg. A Nagyváradi Fotográfusok Tavirózsa Fotóklub által szervezett XI. Világban Élő Román és Magyar Fotóművészek Nemzetközi Szalonját a Nagyváradi Euro Foto Art Galériában, az Eurofotoart Nemzetközi Szalont a Csernyivci Művészeti Múzeumban (Ukrajna), a XVI. Nemzetközi Magyar Fotóművészeti Kiállítást a Párkányi Galériában (Szlovákia), valamint a Romániai Vöröskereszt című kiállítást a slatinai (Olt) Eugen Ionescu Kulturális Központban nyitják meg.

A Nemzetközi Fesztivál lehetőséget kínál számos egyéni tárlat bemutatására Románia és Magyarország különböző városaiban: Nicoleta Gabor nagyváradi fotográfus képei a kolozsvári Dacia Filmszínházban, Oláh Tibor kiállítása a Debreceni Művelődési Központban, Tóth István AFIAP jubileumi tárlata a Suceava-i Bukovina Múzeumban és Mózes Gábor Izrael tárlata a Galaci Kulturális Központ Ronda Galériájában kerül bemutatásra.

Az V. „Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly” Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál záróünnepsége február 10-én lesz a Debreceni Művelődési Központban. Az eseményen Tóth István átadja Vencsellei István debreceni fotóművésznek a Carol Pop de Szathmári – Szathmári Pap Károly arany életműérmet alkotói munkája elismeréseként.

Euro Foto Art Egyesület