Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Budapest nem Püspökladány

Ha az ember hajlamos lenne néhány békésen eltöltött évzáró-évkezdő nap hatására elfeledni, hogy hol is él, hamar történik valami, ami eszébe juttatja: ez Románia, minden lehetőségek és lehetetlenségek hazája.

Az idei első citrom-díjat (azokat a jelzőket és igéket, amik az eset kapcsán eszembe ötlöttet, amúgy sem bírna el a nyomdafesték) a Román Államvasutak (CFR) érdemelte ki. Történt, hogy budapesti utazáshoz készülő vendégem lévén, szombaton a nagyváradi vasútállomáson telefonon érdeklődtem arról, milyen időpontokban indulnak a közvetlen járatok Nagyváradról a magyar fővárosba. Előzőleg interneten is próbálkoztunk, elvégre mégiscsak 2016-ot írunk, és van honlapja a CFR-nek, de eredmény nélkül, a honlap ugyanis gyakorlatilag használhatatlan. Hangsúlyozom: a közvetlen, tehát átszállás nélküli járatok indulását kérdeztem a váradi állomás telefonszámán. Többet is említettek, ebből a 11.47 órai volt a legmegfelelőbb, ezért ahhoz mentünk ki az állomásra, ahol biztos ami biztos alapon a vonat mellett álldogáló jegyellenőrt is megkérdeztem: ugye a járat Budapestre megy, nem kell átszállni? Dehogyis kell, nyugtatott, és ezt el is hittük neki. Nem kellett volna.

Magyar kollégája figyelmeztette ugyanis barátomat, hogy Püspökladányban biza át kell szállnia, ha Pestre akar menni. Mint leszállás után kiderült, az említett, kétszeresen is Pestre tartónak mondott vonat Debrecen és Nyíregyháza irányában indult tovább.

Egyelőre nem tudom eldönteni: érdektelenség, nemtörődömség, tájékozatlanság miatt nem képesek a CFR alkalmazottai egy pontos kérdésre pontos választ adni? Az az utas, aki jegyet vásárol, fizet a szolgáltatásukért, nem érdemli meg a tájékoztatást? Vagy olyan mindegy, hány jegy kel el, elvégre nincs konkurenciájuk, az utazó nem választhat helyettük másik vasúttársaságot?

Rejtő Jenőt idézve: „Minden jó, ha vége van” – az utazó végül hazaér, ha némi idegesség árán, ha a Keleti helyett a Nyugati pályaudvarra is. A CFR-nek pedig „szeretettel” üzenem: tessék százszor leírni: Budapest nem Püspökladány.

Fried Noémi ujza