Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Brüsszelben is építkezik az RMDSZ Nőszervezete

Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő meghívására január 28–31. között az RMDSZ Nőszervezetének képviselői brüsszeli látogatáson vettek részt, amelynek során több nemzetközi nőszervezettel folytattak egyeztetéseket – tájékoztatták lapunkat sajtóközleményben.
„Kiemelten fontos számunkra minél több olyan hölggyel találkozni, akik aktív tagjai a különböző nemzetközi fórumoknak, hisz tapasztalatuk átadása, meglátásaik, tanácsaik által nagy segítségükre lehetnek a Nőszervezetnek az RMDSZ európai parlamenti választási kampányába való bekapcsolódása során” – hangsúlyozta Biró Rozália szenátor, a nőszervezet elnöke. A találkozók alkalmával továbbá hangsúlyt fektettek a nőszervezet nemzetközi kapcsolatainak építésére és azon lehetőségek feltérképezésére, amelyekbe az erdélyi magyar nőknek is esélye adódik bekapcsolódni.
A közleményben ismertették a látogatás programját: az első hivatalos programpontként múlt szerdán Bauer Edit felvidéki magyar képviselő fogadta a küldöttséget, akivel Biró Rozália elnök, Hegedüs Csilla alelnök, a nőszervezet EP-jelöltje és Nagy Emese ügyvezető elnök a nőszervezet EP programjavaslatának három fő pontját beszélték át. Ugyanakkor egy nőszervezet létrehozásának kezdeti lépéseire, a nők érdekeinek európai szintű képviseletére is kitértek. Az RMDSZ Nőszervezetének brüsszeli kihelyezett elnökségi ülésén jelen volt Doris Pack, az Európai Néppárt nőszervezetének elnöke, aki a szervezet idei évre tervezett tevékenységét mutatta be, hangsúlyt fektetve azokra a nőket érintő tematikákra, amelyeknek meg kell jelenniük a közelgő választási kampányban. „Figyelmet szentelünk az RMDSZ Nőszervezetének külpolitikai tevékenységére, elmélyítve a kapcsolatot a többi európai nőszervezettel, hisz általuk olyan jó példákat tudunk otthon felmutatni, amelyek az erdélyi magyar nőkre ösztönzőleg tudnak hatni” – emelte ki Hegedüs Csilla, a Nőszervezet EP- jelöltje, további találkozókat, csereprogramokat kezdeményezve. Az ülés folytatásában a nőszervezet elnöksége részletesen megvitatta a kampányra, valamint az azt megelőző időszakra tervezett tevékenységeket, ugyanakkor hivatalosan felkérték Bálint Margitot, Winkler Gyula RMDSZ-es EP-képviselő munkatársát a szervezet külügyi titkári tisztségének betöltésére. Később Karine Milheiro, az Európai Néppárt szóvivő-helyettese a nőszervezetek európai parlamenti kampányban való szerepvállalásáról értekezett a jelen levő elnökségi tagokkal, majd Johanna Törnström, az Esélyegyenlőség szakbizottság program-koordinátora az Európai Települések és Régiók Tanácsa által kezdeményezett, esélyegyenlőség tematikájú projekteket mutatta be. Csütörtökön az Európai Női Lobbi (EWL) szervezet, valamint az Európai Néppárt lobbi-szervezetének képviselőiével folytatott megbeszélést a küldöttség.