Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Brazil dallamok bűvöletében

A brazil zene népszerűsítése céljából 1997-ben Thurzó Sándor József nagyváradi brácsaművész elindított egy koncertsorozatot, ami később fesztivállá nőtte ki magát, és ennek a 20 évvel ezelőtt elindított kezdeményezésnek most volt a 15. évada. Az elmúlt évek alatt különböző műfajú (kamarazenétől a nagyobb formátumú zenei darabokig) művek hangzottak el. Ehhez a kezdeményezéshez kapcsolódott az a péntek esti komolyzenei koncert, amely a váradszöllősi katolikus templomban hangzott el Józsa Domokos orgonaművész előadásában.

Józsa Domokos orgonaművész előadás közben

Józsa Domokos orgonaművész előadás közben

Józsa Domokos orgonatanulmányait Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen, az Nagyváradi Egyetem orgona szakán és Budapesten végezte, Kristófi János, valamint Szathmáry Lilla zenetanárok irányításával. Szívügyének tekinti a liturgia, az egyházzene, az orgonán előadott darabok népszerűsítését. 2013-ban két CD-je jelent meg a nagyváradi katolikus püspökség támogatásával. 2002 óta tanulmányai mellett a váradszöllősi római katolikus plébániatemplom egyházzenei szolgálatait látja el.

A pénteki koncerten három orgonamű hangzott el Amaral Vieira műveiből. (Fantasia op. 186, Andante Misterioso op. 283, Suíte Para orgao op. 292.). Mivel a szerző Messiaen tanítványa volt, sikeresen ötvözi a régi zeneszerzési technikákat és az újabb hangzásvilágokkal való kísérletezést. A többszakaszos Fantázia művében mindezek megtalálhatók és felismerhetők. A második mű egy nagyon bensőséges, lelkiségre törekvő kompozíció. Az öt tételes harmadik kompozícióra a különböző karakterű, tartalmi és kifejezésbeli gazdagság és változatosság, érdekes harmóniai megoldások jellemzők. Józsa Domokos péntek esti koncertje nagy tetszést aratott a közönség körében, akik részt vettek a brazil komolyzenét népszerűsítő templomi hangversenyen.

Szőke Mária