Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bővül a zenei kínálat

A Nagyváradi Állami Filharmónia 2017/2018-as évadának műsorát ismertette tegnap délelőtt az intézmény vezetősége: Meleg Vilmos menedzserigazgató és Foica László művészeti igazgató. Az új évad több változást is tartogat a közönség számára.

bovul

A Nagyváradi Állami Filharmónia 2017/2018-as évada ismét remekművekkel és a klasszikus zene világának neves alakjaival várja közönségét szeptember második felétől.

A programok tegnapi bemutatóján a kulturális intézmény új igazgatója, Meleg Vilmos köszöntötte a sajtó képviselőit, majd összefoglalta a közösen kidolgozott, a következő néhány évre vonatkozó terveket. A menedzserigazgató elsősorban a közönség létszámának növelését nevezte meg távlati célként, amit egyrészt a Nagyváradon és Bihar megye egyéb városaiban való fellépésekkel, másrészt a gyerekek, különösen a vidéki fiatalok számára biztosított több hellyel érnének el.

A koncertek műfaji változatosságának jegyében a klasszikus zenei repertoárok mellett egy másfajta közönség megszólításának érdekében alternatív műfajok is szerepet kapnak. Különlegességnek számít majd az október 26-i Chanson d’amour című koncertest népszerű szerelmi dalok válogatásából, vagy a március 1-i Szimfonikus tangóest argentin meghívottakkal. Ugyanakkor október 1-én a Püspökfürdőn (ma Május 1 fürdő) lépnek fel az intézmény fúvósai a Muzsikál az erdő rendezvény keretében, illetve december 17-én szólistáik kamarakoncertet adnak a venteri (Vintere) görög-katolikus templomban.

Meleg Vilmos és Foica László

Meleg Vilmos és Foica László

Foica László az éved meghívottjairól és a velük közreműködve műsorra tűzött zenedarabokról beszélt. A szeptember 21-én, 19 órakor kezdődő évadnyitó koncerttel együtt 29 szimfonikus hangversenyt lehet majd meghallgatni a filharmónia Enescu-Bartók hangversenytermében, ezek között hét vokál-szimfonikus koncert lesz. A legelső vokál-szimfonikus koncertre szeptember 28-án kerül sor, amely az 500 éves reformációról emlékezik meg többek között Mendelssohn V., Reformáció szimfóniájával. A különleges koncerteket illetően Foica László megemlítette az október 10-i, a 80. évét betöltött Eugen Doga tiszteletére rendezett évfordulós hangversenyt, melyen a Moldovai Köztársaságból érkezett fellépők mellet a zeneszerző is jelen lesz. A művészeti vezető kiemelte a március 8-i ünnepi koncertet, melyen Matei Ioachimescu fuvolaművész lép majd fel, a június 14-15 között bemutatandó filmzenei koncertet Werner Gábor karmester közreműködésével, valamint február 8-án Pietro Mascagni Parasztbecsület című darabjával egy operaelőadást, illetve a február 22-i Erich Bergel emlékkoncertet, a filharmónia egykori igazgatója (1956-1963 között) halálának 20. évfordulója alkalmából. A filharmónia színpadán először fellépő és visszatérő meghívottak sorában Foica László a karmesterek közül Mihail Agafiţát (Moldovai Köztársaság), Rooth Lászlót (Izráel), Alpaslan Ertüngealpot (Törökország), César Álvarezt (Spanyolország), Shynia Ozakit (Japán), Theo Wolterst (Hollandia) és Tiberiu Soarét említette meg; valamint Horia Mihail, Dana Borşan, Csíky Boldizsár zongoraművészeket; Carol Vitez (Németország), Florin Pârvulescu (USA), Gabriel és Simina Croitoru, valamint Roman Kim és Nikolas Köeckert németországi hegedűművészeket. A koncerteken különleges hangszerek is megszólalnak majd, mint például vibrafon, tangóharmonika, bandoneon (billentyűs aerofon hangszer, harmonikaszerű légszekrénnyel), nádsíp és gitár.

A nagyváradi filharmónia 2017/2018-as évada a bérlet-és jegyárak terén is mutat változásokat, ugyanis ezek 10-15%-al drágultak, ami azt jelenti, hogy a megszokott 200-400, illetve 10-25 lejes árak helyett 250-450, illetve 15-35 lejes árakon lehet megvásárolni őket. Az áremelkedés ugyanakkor az eddigi 38 koncert helyett most 43 előadás megtekintésére kínál bérletet (5 kamarakoncertet is beleszámítva). Az árváltozások nem érintik a diákjegyeket, akik továbbra is 10, illetve 200 lejért foglalhatnak helyet a közönség soraiban.

Szamos Mariann