Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bővül a kommunizmus áldozatait bemutató tárlat

Tavaly decemberben nyílt meg Románia első olyan múzeuma Nagyváradon, amely különleges és méltó módon a kommunista rendszer áldozatainak állít emléket. Az idén februártól látogatható tárlat a vár első állandó kiállításaként az E épület alagsorában kapott helyet, és év végére egy sikeres projektnek köszönhetően állománya jelentősen kibővül.

bovul a kommunizmus aldozatait 2

A kommunizmus berendezkedésétől kezdve Romániában a Bihar megyei (és nem csak) politikai foglyokat a nagyváradi vár kazamatáiban zárták el, amelyek a témában jelentős szerepet kapó múzeum Ellenállás és megtorlás Biharban címet viselő tárlatának köszönhetően újra megnyílnak.

A Város- és Vártörténeti Múzeum égisze alatt bővülő jelentős kezdeményezés a nagyváradi 40 Vértanú Egyesülete (Asociaţia „Cei 40 de Mucenici”) civil szervezet révén idén májusban nyert el egy pályázatot a Bihar Megyei Tanácsnál, amely megteremtette a szükséges anyagi hátteret a további alakításokhoz, a kazamaták termeinek megtöltéséhez. Dr. Dumitru Sim, a Város- és Vártörténeti Múzeum menedzsere elárulta, hogy a folyamatban lévő projekt Bihar Megyei Tanács által történő finanszírozásához a kezdetek óta partner Kommunista Bűntetteket Vizsgáló Intézet (IICCMER) is hozzájárult, és így december végén esedékes a projekt zárása. Cristina Puşcaş történész, a kommunista terror áldozatainak emléket állító múzeum ötletgazdája és vezetője a bővítési munkák december végére tervezett befejeztére és az ezt követő hivatalos bemutatásra tekintettel csupán néhány információt osztott meg előzetesen lapunkkal.

A bemutatott anyag tíz egykori cellában kapott helyet. Ezek közül négyben a totalitárius rendszer Bihar megyében elkövetett bűntetteinek állítanak emléket: a kifüggesztett táblákon a Bihar megyei fogházakról (Nagyváradi Fegyház, a Szekuritate megyei székházai, internálótáborok), a Romániában működő antikommunista szervezetekről (Független Románia, Belényesi Csoport, G4, Vlad Ţepeş II.), az 1944. augusztus 30. után következő eseményekkel kapcsolatos fontosabb információkról lehet olvasni, valamint egy börtöncellaként berendezett helyiség is megtekinthető. Hat cella néhány, a megyében letartóztatott és bebörtönzött ember arcképével szembesít.

A bővítés során a cellák felosztása és berendezése változni fog, és nem feltétlenül tárgyakkal lesz gazdagabb a múzeum, hanem sokkal inkább képekkel és szövegekkel, amelyek jóval több információt szolgáltatnak majd a látogatóknak a meghurcoltakról, valamint egy külön cella lesz fenntartva azoknak a vetítéseknek, amelyeken a volt politikai foglyokkal készített interjúk felvételeit lehet megtekinteni.

Szamos Mariann