Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bővítik és felújítják a váradi repülőteret

Az elmúlt hétvégén, egy körülbelül másfél órás tárgyalást követően Bukarestben aláírták a nagyváradi repülőtér kibővítésére és modernizálására szóló finanszírozási szerződést. Az eseményen Cornel Popa megyeitanács-elnök, valamint Gheorghe Pasc, a nagyváradi repülőtér igazgatója volt jelen a haszonélvezők képviseletében, míg kormányrészről Ramona Mănescu közlekedési miniszter szignálta a szerződést.

Bovitik

A dokumentum értelmében vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból felújítják és meghosszabbítják a jelenlegi fel- és leszállópályát a hozzá tartozó bekötőutakkal együtt, valamint kialakítanak egy olyan felületet, amely hat repülőgép párhuzamos parkolását teszi lehetővé. A projekt keretében ugyanakkor égősort, illetve világítást állítanak fel mind a kifutópályán, mind pedig azon a felületen, ahol az utasok a ki- és beszállást végzik – mindezt a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (rövidítve ICAO) előírásainak valamint a Romániai Polgári Aeronautikai Szabványoknak (RACR) megfelelően. „Ezzel kezdődik a Bihar megyei és nagyváradi lakosok által oly régóta várt repülőtér-felújítási projektsorozat első szakasza” – nyilatkozta Cornel Popa megyeitanács-elnök.

A konkrét munkálatokhoz már az elkövetkező hónapokban hozzá akarnak látni, s jövő szeptember 15-éig be kell fejezzék. A projekt összértéke 129,7 millió lej, és a kezdeményezők reményei szerint fellendíti majd a megyeszékhely légi forgalmát. „Támogatni fogunk minden hasonló kezdeményezést, amely a helyi közösségek gazdasági fejlődéséhez járul hozzá. Célunk, hogy fejlesszük a romániai nagyvárosok repülőtereit, annak érdekében, hogy mindenféle szállítási hálózattal összeköttetésbe kerüljenek, és a lakosoknak is elérhetőbbé váljon a légi közlekedés” – nyilatkozta Ramona Mănescu.

Sz. G. T.