Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Botrányszag vegyül a disznóbűzbe

Az elmúlt években szinte folyamatosan cikkezett a Bihar megyei sajtó arról, hogy a város szélén levő Nutripork disznóhizlalda folyamatosan fertelmes disznóbűzzel árasztja el Nagyvárad legsűrűbben lakott negyedeit (Rogériusz, Őssi), lakossági panaszok tömkelege érkezett emiatt a váradi önkormányzathoz és a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez, sőt a bukaresti környezetvédelmi miniszter asztalán landolt a hizlalda okozta panaszokról a jelentés, a hizlalda vezetői új működési engedélyt kérelmeztek, miután a régi lejáróban van.

botranyszaga vegyul

Az elmúlt évek során több ezer váradinak okozott gondot, hogy rendszeresen (érdekes módon többnyire hétvégeken) fertelmes disznótrágya-szag öntötte el a környéket, az emberek a nyári melegben is kénytelenek voltak becsukni az ablakokat. A környezetőrség az elmúlt években tessék-lássék módon néhányszor kiszabott némi pénzbüntetést és persze nem maradtak el az oldalas jelentések sem, amelyben felszólították a Nutripork vezetőit, hogy korszerűsítsék a trágyagyűjtő gödröket, a szellőztetést és kevesebb disznót tartsanak az adott területen. A környezetvédelmi ügynökség egyik tavalyi jelentésében az áll például, igaz, hogy a hizlalda bebüdösíti a fél várost, de ez végül is (a méréseik szerint) „nem ártalmas az egészségre”. Magyarán ez azt jelenti, hogy a váradi környezetvédelmi illetékesek szerint teljesen normális, hogy valaki például a forgalmas helyen levő, városi lakásában olyan szagba legyen, mintha egy disznóól vagy trágyadomb közepén ülne. A Nutripork tehát pár napja beadta kérelmét működési engedélye meghosszabbítására. Talán az sem meglepő, hogy a Környezetvédelmi Igazgatóság illetékesei azóta nem hajlandóak szóba állni az érdeklődő újságírókkal. A Nutripork működési engedélyének meghosszabítása körülbelül két hónap múlva kel eldőljön, ám a törvényeknek megfelelően a cégnek kötelessége egy közvitát szervezni, s azt előzőleg húsz nappal meghirdetni a sajtóban. A közvitán pedig bárki részt vehet, a környezetvédelmi ügynökség székhelyén és honlapján pedig nyilvánossá kell tenni az újraengedélyeztetési kérelem teljes szövegét.

Szőke Mária