Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Botránnyal zárult a felvonulás

Botrányos jelenetsorral ért véget kedden késő délután a nagyváradi Critical Mass nevű kerékpáros felvonulás. A jóval az aznapi lapzártánk utáni történések méltán háborították fel a mind a részvevőket, mind a váradiakat: egy autós, aki feltételezhetően még ittas is volt, a biciklisek közé hajtott a váradi főtéren. Mint kiderült, a sofőr a Szent László )ma Unirii) tér burkolását végző olasz munkások építésvezetője. Szerencsére senki sem sérült meg, de ez nem az autó vezetőjén múlott, hanem azon, hogy a kerékpárosok idejében félreugrottak előle.

Az Európai Mobilitás Hete programsorozat keretében megszervezett nagyváradi Critical Mass a korábbi évekhez hasonlóan minden probléma nélkül elindult a rogériuszi Magnólia térről. Idén minden korábbinál több, bő ezer kerékpáros vett részt a felvonuláson, amelynek célja felhívni a forgalomban részvevők figyelmét a biciklisekre, valamint hogy másokat is arra ösztönözzenek, autóik helyett válasszák a kerékpárt a városi közlekedésre.

A Critical Mass részvevői rendőri felvezetéssel és kísérettel vonultak végig a Nadányi (ma Transilvaniei), a Téglavető (Dacia) úton, a Schlauch kert (ma Petőfi park) mellett haladt végig, majd a Staroveszky (Magheru), a Vámház (Sucevei), a Vitéz (Decebal) és a Körös (Vladimirescu) utcán át érkeztek meg a főtérre. Az elsők bevárták az utolsókat, és mint a korábbi években, egyszerre emelték a magasba biciklijeiket.

A konfliktus akkor kezdődött, amikor a felújítás alatt lévő, a forgalom elől egyébként lezárt főtéren a kerékpárosok begyűltek, egy autós pedig a Szent László-híd irányából a városháza felé, a Körös utcára akart kihajtani. A kerékpáros tömeg egy része félrehúzódott, ám ahol már sűrűn álltak a Critical Mass részvevői, nem tudott tovább haladni a jármű. A sofőr kiszállt és idegesen kiabálni kezdett, szidta a kerékpárosokat, aki hasonló módon reagáltak. Erre a férfi visszaült autójába, majd feltúrázott motorral elindult, egyenesen az előtte állók felé, járművét ráhúzta a mellette állókra. Egy tízéves gyermek kerékpárját elsodorta és többeket megütött. A feldühödött biciklisek közül néhányan elkezdték rúgkapálni az autót, betörték az egyik hátsó ablakát, letörték a jobb oldali visszapillantó tükrét és a szélvédőt is berepesztették. A vezető ezután ismét megállt, dulakodni kezdett a részvevőkkel, aki nemcsak kiabáltak rá, hanem le is köpdösték, mire megjelentek a rendőrök. Ám hiába kerültek elő a rend őrei és zárták közre a sofőrt, a biciklisek közül kilépő egyik férfi a fakabátok szeme láttára ütötte meg az autó vezetőjét, majd zavartalanul elsétálhatott. A jelenet pár másodperccel később megismétlődött az autó hátuljánál, akkor egy fiatalabb srác ütötte arcon a sofőrt, ugyancsak minden következmény nélkül. A rendőrség munkatársai alig bírtak az autóvezetővel, a csendőrségnek kellett közbeavatkoznia, hogy elvezethessék a férfit. A tömeg közben többször pfujolásban tört ki, és sokan kiabálták azt is, hogy a férfi ittasan vezette az autót.

botrannyal 1

Az indulatok ezután a valóságban csendesedtek ugyan, de az internetes közösségi oldalakon, ahol egymás után jelentek meg az incidenst rögzítő felvételek, az emberek sokszor nyomdafestéket nem tűrő módon adtak hangot – egyébként érthető – felháborodásuknak.

A tegnapi nap folyamán sem a társszervező váradi önkormányzat, sem a rendőrség nem szólalt meg az ügyben. Pedig az eset, még ha személyi sérüléssel szerencsére nem is járt, sokak felelősségét felveti.

Elsősorban kérdéses az, hogy miképpen engedélyezték a kerékpáros felvonulás befejezését és a gyülekezést egy építés alatt álló területen, magyarul építőtelepen. Mert akárhogy is nézzük, a váradi Szent László tér most munkaterület. Mint korábban már többször írtunk róla, az is aggályokat vetett fel, ahogy a gyalogosokat terelgették a téren, miközben szinte mindenhol zajlottak a munkálatok. Emlékezetes a tavasszal a villamossínek fölött a Sas-palotánál összeeszkábált deszkahíd, amelyre a teljes főtéri gyalogosforgalmat irányították, amivel közfelháborodást okozott az önkormányzat és a kivitelező cégcsoport. (Megjegyzendő: a gyalogosok most is úgy és ott járhatnak-kelhetnek az építőtelepen, hogy sem egy kordon, sem egy korlát nem keríti el a munkaterületet.)

botrannyal 2

Ugyancsak hanyagság megalapozott gyanúját veti fel az, hogy a rendőrség nem biztosította a területet a rendezvény idején. Mert ha ezt megtették volna, akkor az autós nem közelíthette volna meg a rendezvényen részvevők tömegét. Még akkor sem, ha történetesen az építőtelep egyik vezetője, az olaszországi kőlerakó munkások csoportvezetőjéről van szó.

Az megint csak aggályos, hogy miután egyszer behajtott a tömegbe a sofőr, nem volt olyan rendvédelmis a helyszínen, aki azonnal cselekedett volna. Pedig messziről hallani lehetett, ahogyan kitört a cirkusz. A rendőrök csak akkor léptek közbe, miután a férfi szánt szándékkal nekihajtott a bicikliseknek és elszabadultak az indulatok. Illetve a rendőrségi közbelépés hatékonysága még így is erősen megkérdőjelezhető, hiszen mint a videofelvételeken látszik, a férfit hiába fogják közre a rendőrség képviselői, két civil odasétált és szabadon megüthette a sofőrt. Az, hogy valóban ittas volt-e, egyelőre nem derült ki.

Borsi Balázs