Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bosszúságok a villamoson

Egyre furcsább és lássuk be, idegesítőbb helyzetekbe csöppen az ártatlan utas, ha Váradon felszáll a villamosra vagy autóbuszra. Valami nem stimmel, nagyon nem stimmel a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) házatáján. Azt már megszoktuk, hogy némely villamosvezető és buszsofőr furcsa despotaként szórakozik az utasokkal, több panasz érkezett hozzánk is, hogy egyesek, akiket a kormányhoz, azaz a villamosok, buszok vezetőfülkéjébe engedtek, egyszerűen szórakoznak az utasokkal. Mikor látják, hogy az ártatlan utas lohol a jármű után, várnak egy kicsit, aztán sutty, az orra előtt bezárják a járgány ajtait és tovahaladnak. Gondolom, jót nevetnek ilyenkor magukban, hogy de jól kitoltak a jegyet vásárló, bérletet váltó kiszolgáltatott utassal.

Az se semmi, hogy némely villamost valóban csak az ima tartja össze, de a rozzant, ócska járgányokon legalább ott díszeleg az elektronikus kártyaleolvasó, mert ugye Váradon ez dukál. Külön sport, mikor a jegyellenőr bemutatja, a hogyan sétáljunk két kilométert az utazókártyákkal minden utastól a leolvasóig elnevezésű hülyegyerek-játékot, amit tájainkon honosított meg az OTL.

Arról nem is beszélek, hogy a reggeli csúcsforgalomban a nagyállomás és a Körös áruház közötti egyetlen megállónyi távot átlag 25 perc alatt vánszorogja végig a fekete 1-es villamos.

Szóval be kell látni, a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) igazán laza. Pedig a volt igazgatót addig küldték az utasok melegebb égtájakra, míg az ige testté lőn, s az igazgató úr azóta a meleg égövön kamatoztatja közszállítási tálentumát.

Azt már megszoktam, sőt a minap is megszemléltem, hogy a „bátor” ellenőrök a bőszoknyás, nagyszájú cigányasszonyoktól soha nem merik kérni a jegyet, és az is mindennapos, hogy a guberálós bandák szemétszutykos batyuikkal vígan felrakodnak a közpénzen döcögő villamosra, terjesztik ott a bűzt, meg ki tudja még mi mindent, de ez a mostani eset, amit láttam, igazán bizarr volt.

Kutya volt az ülésen!

A szép nagy véreb igaziból jóval civilizáltabban viselkedett, mint némely kétlábú szokott a villamosban, sőt állítom, tisztább is volt némelyeknél. Amúgy jót nevettem magamban, mivel jöttek ám a guberálós bandák is, de a villamos azon szakaszát, ahol a tekintélyes véreb utazott a gazdájával, egy kissé szétesettnek látszó, ifjú legénnyel, ügyesen, mondhatni nagyon óvatosan elkerülték. Azt hiszem, ennek is köszönhető, hogy senki nem reklamált a kutya gazdájának az eb miatt az utasok közül. Lehet, az OTL vezetőség figyelmébe ajánlom az újítást, ha már úgyis mindent lehet a villamosokon, nem volna áldásos hivatalosan bevezetni a villamos fegyelmét őrző vérebeket a váradi járgányokon a guberálós invázió ellen?

Szőke Mária