Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bőséges kínálat a piacokon

Véget ér lassan a nyár, s az ősz közeledtével a szezonális gyümölcsök és zöldségek kerültek ki a piaci standokra. Tegnapi terepszemlénken megnéztük, miket vásárolnak a váradiak a konyhára ebben az időszakban, beszéltünk mind árusokkal, mind vásárlókkal.

boseges

Mostanában amely újdonságnak számít a piacokon az idény gyümölcsök és zöldségek megjelenése. A szilva, a körte, az alma és a szőlő örvend nagy népszerűségnek ebben az időszakban. Ezekről a gyümölcsökről a megkérdezett árusok egyöntetűen azt mondták, hogy idén rossz a termés a tavaszi fagyok miatt, ezért az árak is magasabbak a szokásosnál, egy kiló szilva ára például eléri az 5–6 lejt is, de az alma és a körte is ebben az árban mozog. Leginkább a szilva kelendő ugyanis abból befőtt és lekvár is készül az éléskamrába, így a zamatos kék gyümölcsből a megkérdezett árusok több ládával is eladnak naponta.

A zöldséges pultok között és körülnéztünk, itt leginkább a leveszöldségek (répa és petrezselyem) kelendőek, ezek kilója 4 lej körül van. A megkérdezett eladók elmondták, hogy nagyon kelendő az említett zöldségek mellett a kerti paradicsom és a zöldpaprika is, noha ezeknek már elérkezett az utószezonja.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a vásárlók miket visznek haza szívesen a piacokról. A legtöbben a szilvát és a szőlőt veszik előszeretettel. A szilvából dzsemeket, kompótokat készítenek télire. A zöldségek közül a legtöbben a paradicsomot részesítik előnyben még mindig.

Tanácsos még a hidegebb idő beállta előtt beszerezni azokat a gyümölcsöket és zöldségeket, amelyekből kompótok, lekvárok és savanyúságok készülnek, mert az első fagyos éjszaka után már nem kapunk friss, hazai terméket.

Vincze-Nagy Anikó