Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bonyolult a visszaszolgáltatás

Évértékelő sajtótájékoztatóján többek között a földterületek és ingatlanok visszaszolgáltatásnak helyzetéről is beszél Claudiu Pop Bihar megyei kormánybiztos (képünkön).

bonyolult

A földterületek visszaszolgáltatását szabályzó 165. számú törvény 2013. május 20-ai életbelépésekor felfüggesztették a megyei restitúciós bizottság működését, és a megye 101 településén létrehozták a helyi bizottságokat, melyek felleltározták a rendelkezésükre álló területek. A kérelmezők több mint 124,8 ezer hektárnyi termőföldet és több mint 23 ezer hektárnyi erdőt igényeltek vissza. A helyi bizottságok 95 százalékos összesítése alapján 132,7 ezernél több hektárnyi termőföldet és 62,5 ezer hektárnyi erdőt adhatnak vissza, elméletben tehát van elegendő terület. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, mivel vannak települések, amelyeknek már nincs visszaadható területe, így a kérelmező elfogadhat helyette földet másutt, illetve 51,6 ezer hektárnyi föld úgynevezett nem szövetkezetesített területen van, tehát vagy használja valaki, vagy nem készültek el a tulajdonosának birtokba helyezéséhez szükséges iratok, mondta Claudiu Pop. Vannak ugyanakkor olyan bírósági döntések egy-egy terület odaítéléséről, melyeknek évek óta nem szereztek érvényt, mondta a prefektus, aki szerint január 15-éig elvégzik a még szükséges földmérést.

Ami az épületeket illeti, a megyében 572-őt igényeltek vissza a 2001/10. számú törvény alapján, döntő többségüket, 552-őt Nagyváradon, azonban az igénylők még nem nyújtották be az összes szükséges iratot.

Fried Noémi Lujza