Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bolojan városfejlesztési tervei

Nagyvárad stratégiai fejlesztési tervezetéről tartott tegnap sajtótájékoztatót Ilie Bolojan polgármester. Nemcsak a tanácsülésen szavazásra kerülő témákat érintette (ezek között szerepel a Fő utcai Körös áruház előtti tér felújításának elfogadása), hanem a március 10-én, a soros tanácsülésen terítékre kerülő témákról is részletesen beszámolt, ezek között érintve a rogériuszi piac mellé tervezett földalatti parkolót is.

Bolojan hangsúlyozta, céljuk, hogy Nagyvárad gazdaságilag és városrendezési szempontból is felzárkózzon Románia nagyobb városai mellé (pl. Temesvár, Bukarest), és szeretné, ha e szempontokból megfelelne az EU-s normáknak a megyeszékhely. Úgy véli, ez elérhető, ha évente legalább 5 százalékkal növekedne az átlagbér, és e dinamikát tartva elérhetnénk, hogy 10–15 év alatt felzárkózzunk az átlagos uniós bérszinthez.

Bolojan 1

A földalatti parkolót illetően Bolojan hangsúlyozta, hogy a rogériuszi piac környéke az utóbbi években jelentősen fejlődött, bővült, és ez szükségessé teszi új parkolóhelyek kialakítását. A lakosság érdekeit figyelembe véve ezért előtérbe helyezték egy földalatti–földszinti parkolóház kialakítását a térségben 5300 négyzetméternyi felületen, ahol a parkolóhelyek száma legalább 410 lesz. A munkálatokat többnyire a helyi költségvetésből fedezik, három év alatt, évharmados részletekben. A beruházás hozzávetőleges értéke 17 754 744 lej, a munkálatok időtartama 11 hónap. Ez azt jelenti, hogy 2016 áprilisára megnyitnák a parkolót. A kivitelezés árverése az idén márciusban lesz, miután a piaci kereskedők átköltöznek az új piac területére, felszabadítván a jelenlegi, átmenetileg felszerelt piaci sátrat. Így a földalatti parkoló elkészülhet a jövő év tavaszáig.

Váradszentmártonnak a megyeszékhelyhez való csatolását is fontosnak tartja a polgármester. A lakosság életminőségének javítása érdekében pedig még több zöldövezetet, pihenőparkot létesítene, illetve újabb lakónegyedeket építtetne, például az egykori Înfrăţirea gyár területére, vagy a Pece-patak és a városi temető közötti szabad területen, az egykori „faiskola” több hektárnyi területén.

Sükösd T. Krisztina