Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Bolojan sapkája

Rögtön az elején le szeretném szögezni, hogy valójában nem Ilie Bolojan nagyváradi polgármester fejfedőiről akarok most értekezni, hasonlatom a közismert viccben szereplő nyuszi sapkájára vonatkozik. Tudják, a nyuszika, akibe a róka és egyéb sunyi erdőlakók akkor is belekötöttek, ha volt sapkája, meg akkor is, ha nem volt neki. Valahogy így járt a Bihar megyei RMDSZ vezetőivel és persze azok hű szolgahadával most Bolojan is, ugyanis a tulipános párt váradi kiskirályai éppen amiatt háborognak, hogy a Bolojan vezette váradi önkormányzat egyre több olyan rendezvénybe társul be szervezőként, támogatóként, melyekkel a város magyarságát szólítják meg. Magyarán az történik, hogy a magát magyar érdekképviseletnek (félre)diagnosztizáló párt éppen azért acsarkodik a román polgármesterre, mert az végre-valahára elkezd odafigyelni a magyar közösség elvárásaira.

Hol van a kutya elásva? Hát ott, hogy Bolojan nem az RMDSZ bábáskodása mellett teszi mindezt, sőt egy az egyben kihagyja ezekből a tulipános csapatot, akikről nyilvánosan több alkalommal azt nyilatkozta, hogy becsapták, megszegték a megállapodásokat, aztán meg odapiszkoltak, ahol addig ettek. Lehetne ragozni ezt, ki kit csaphat be a politikai kavarásokban, azonban szerintem ennél sokkal fontosabb lenne a magyar közösség érdekeit szem előtt tartani. Márpedig a magyar közösségnek az lenne az érdeke, hogy igenis minél többször, minél több magyar rendezvény legyen itt, s a Szent László alapította ősi városban hangsúlyosabb legyen a magyar jelenlét, kultúra, hagyomány. Valójában az RMDSZ-nek lenne, lett volna a feladata az elmúlt 27 esztendő alatt ezért munkálkodni, s ha ezt tisztességesen megteszik, és nem csak a saját pecsenyéjüket sütögetik hol ennek, hol annak a román pártnak a tüzénél, talán nem itt tartana a partiumi, erdélyi magyarság kisebbségi jogainak elismerése! Ám ehelyett az RMDSZ mit tesz? Bevágva a durcát, mint egy sértődött utcalány, ha a kliens (ki tudja miért? ) már nem őt akarja szobára vinni, ott bojkottálja az önkormányzat támogatta magyar rendezvényeket, ahol tudja. És közben a szemük sem rebben azt állítani, hogy mindezt a magyarok érdekei miatt teszik.

Vitathatatlan, hogy Bolojan nem csupán szívjóságból, hanem politikai számításból is kezdett most „magyarkodni”, de végülis neki mindeneken túl ez is volna a kötelessége, elvégre Nagyvárad lakosságának negyedrésze magyar. Az RMDSZ-nek simán az a baja, hogy Bolojan megunta a politikai prostitúció valamennyi pozitúráját kimerítő tulipános rúdtáncot, és nem kíván már a Cseke Attila és Szabó Ödön társulatával bálozni. Hogy néppárt-közeli politikusok véleményét is kikéri most a polgármester, az meg miért lenne baj? Nem házasodott Bolojan össze az RMDSZ-szel, már csak azért sem, mert ugye a prostituáltakat ritkán veszik feleségül. Így van ez a politikában is. Jó volna, nagyon jó volna tehát, ha az RMDSZ végre-valahára magába szállna, és ha használni nem tud már a magyar közösségnek, legalább ne ártson annak, se sértettségből, se dacból, se számításból! Ami meg a Bolojanék támogatta rendezvények színvonalát illeti, amiatt sem érheti szó a (város)háza elejét, ugyanis lássuk be, az RMDSZ lagzilajcsis-bunyóspityus-kampánygulyásos falunapjait alulmúlni egyszerűen képtelenség lenne.

Jó volna tehát, ha építenének politikusaink, és nem rombolnának. Minap a Magyar Kultúra Napjai rendezvény margóján több hű pártkatona sikongta szét, hogy: „márpedig Bolojan ne rendezzen semmit a magyaroknak itt!”. Tehát itt is van a viccbeli nyuszi sapkája, Bolojan ha nem támogatja a magyar rendezvényeket, az a baj, ha támogatja, az is baj! Pedig igaziból csak egyetlen baja van az RMDSZ-nek, éspedig az, hogy félrerúgták a rendezvényeket finanszírozó közpénzek zsírosfazeka mellől őket. Azonban nem ártana tudomásul venni, tetszik vagy sem, és megjegyezni, Bolojan jelenleg nem a nyuszi ebben a történetben, akit sapkával vagy sapka nélkül büntetlenül orrba lehet verni. Nem kellene tehát további etnikai feszültséget kreálni, hanem elsimítani az eddigieket is. Egy igazi érdekképviseletnek persze ez nyilvánvaló lenne…

Szőke Mária